Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση με σημεία αιχμής την επόμενη μέρα, τις κινήσεις στην οικονομία, τα εργασιακά και ειδικά το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πυρά και για τη μη απόδοση των εφημεριών σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι εμπαίζει γιατρούς και νοσηλευτές τονίζοντας ότι την ίδια ώρα που χειροκροτούν τους «ήρωες με τις λευκές μπλούζες», αρνούνται να πληρώσουν τις εξαντλητικές εφημερίες που έχουν κληθεί να κάνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας εδώ κι έναν μήνα, επικαλούμενοι το πλαφόν που ισχύει για τις συνθήκες ομαλότητας.

«Ενώ εν μέσω πανδημίας, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης σκορπά δεκάδες εκ. ευρώ σε φίλους και ημέτερους, δεν δίνει δεκάρα για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υγειονομική και η επερχόμενη οικονομική κρίση δεν πρέπει να μετατραπούν σε ευκαιρία για τους λίγους και καταστροφή για τους πολλούς τονίζει η Κουμουνδούρου.

Σε ότι αφορά την αποκλιμάκωση των μέτρων οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «πρέπει να πάμε σε μία ελεγχόμενη και όχι βιαστική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Είναι η πιο δύσκολη και ευαίσθητη φάση τώρα. Τα αναγκαία βήματα πρέπει να γίνουν με προσήλωση στην επιστημονική τεκμηρίωση, ακούγοντας τη γνώμη των ειδικών και πάντα με πρώτιστο μέλημα τη Δημόσια Υγεία.

Πυρά και για την προστασία της α΄ κατοικίας, οι ίδιες πηγές κατηγορούν την κυβέρνηση «πως παριστάνει ότι διαπραγματεύεται με τους θεσμούς ενόψει της 1ης Μαΐου. Ο κ. Χαρίτσης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία της α’ κατοικίας.

Αναφορικά με την οικονομία και τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν σημαντική ύφεση για την παγκόσμια οικονομία, η οποία θα πλήξει την Ελλάδα περισσότερο από όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου», για να τονίσει, όμως, ότι «η οικονομική κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο και πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα για να μην μαζεύουμε συντρίμμια σε λίγους μήνες».

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το σχέδιο «Μένουμε Όρθιοι», «που αξιοποιεί το 50% των διαθέσιμων 50 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα από ίδιους πόρους και διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια» και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει εγκαίρως να αξιοποιήσει τα 26 δισ. ευρώ με απευθείας ρευστότητα και εγγυοδοτήσεις».

Επίκαιρη ερώτηση Τσακαλώτου

«Είναι προφανές ότι η μεσαία τάξη δεν ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ πριν τον Covid-19, καθώς και το ότι από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης παλινωδεί αρνούμενη πεισματικά να την ενισχύσει, παρά τη δυνατότητα που προσφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι πόροι της ΕΕ».

Αυτό αναφέρει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον υπουργό, αφενός αν «είναι προϋπόθεση η ενίσχυση σήμερα των εισοδημάτων μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την ανάσχεση μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης και ενός 4ου μνημονίου που θα είναι καταστροφικό για την χώρα και για την κοινωνία».

Αφετέρου, τον ρωτά αν θεωρεί ότι «τα 533 ευρώ τον μήνα είναι αρκετά για όλους τους μισθωτούς, τα 600 ευρώ για 1,5 μήνα είναι αυτό που αρμόζει στους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν επιστημονικό επάγγελμα, και ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν ανάγκη ενίσχυσης». Αν όχι, σημειώνει, «γιατί δεν προχωράει στην καταβολή πλήρους μισθού στους μισθωτούς, στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος σε ελεύθερους επαγγελματίες ίσο με ‪το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος και σε ενίσχυση ύψους 3 δισ. χωρίς υποχρέωση επιστροφής, για τις επιχειρήσεις, όπως προτείνει με το κοστολογημένο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ;».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: