Λελογισμένη μοριοδότηση και αύξηση του ορίου ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ στα 50 προβλέπει η τροπολογία για τους ΟΤΑ που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ1.

«Θα δώσουμε άλλα πέντε χρόνια, να είναι 50 δηλαδή το όριο που είναι απαγορευτικό να συμμετέχει κανείς στον διαγωνισμό και θα υπάρξει και μια λελογισμένη μοριοδότηση. Δεν θέλουμε να κάνουμε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό, αλλά όμως μια εμπειρία που έχει αποκτηθεί από αυτούς τους ανθρώπους τους τελευταίους 18-20-24 μήνες πρέπει να υπολογιστεί», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες βελτιώσεις στην τροπολογία μέχρι το πρωί της Τρίτης οπότε θα εισαχθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι από τη μια πρέπει να ληφθεί υπόψη το Σύνταγμα που ρητά λέει ότι δεν μετατρέπονται οι συμβάσεις σε αορίστου σχέσεις εργασία και από την άλλη ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία που λέει ότι δεν μπορεί να γίνεται κατάχρηση της πρακτικής της έννοιας της σύμβασης, «διότι αυτό υποκρύπτει άλλου είδους σχέσεις εργασίας».

Παράλληλα, τόνισε ότι κανένας συμβασιούχος δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του και ότι τον «ενοχλεί το να έχεις σε καθεστώς ομηρίας αυτούς τους ανθρώπους. Και αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι γαλάζιοι, ούτε πράσινοι, είναι πρώτα απ’όλα εργαζόμενοι».

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα αναθεωρήσουν τη στάση τους μετά την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα βρεθεί λύση.

Απαντώντας στην υποθετική ερώτηση ποια θα είναι επόμενη η κίνηση της κυβέρνησης σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας στην αυριανή συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο κ. Σκουρλέτης είπε «πολιτική επιστράτευση δεν υπάρχει πια».

Δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι ώστε να καταργηθεί η διάταξη από τον λεγόμενο «νόμο Ραγκούση» που παρέχει αυτή τη δυνατότητα στους δήμους.

Ο υπουργός αποκάλεσε «σκληρή ιδεοληψία» τη θέση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για εκχώρηση σε ιδιώτες της καθαριότητας, ενώ χαρακτήρισε ως ατόπημα την ενέργεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να καλέσει ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς δεν έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου.

Η τροπολογία, η οποία συμπεριλήφθηκε στο αθλητικό νομοσχέδιο, προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.

Επιπλέον, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: