“Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις” – Επιστολή Κ. Μητσοτάκη στο ΓΓ του ΟΗΕ (video)

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας για τις τουρκικές προκλήσεις. Ο Νίκος Δένδιας παρέδωσε επιστολή του πρωθυπουργού στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με την οποία προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παράνομη δραστηριότητας της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με θέμα τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η αλληλεγγύη της Ευρώπης σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ξεκάθαρη», τονίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ και την Ειρήνη Ζαρκαδούλα. Ο Πίτερ Στάνο, τονίζει επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας.

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας. “Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις”, ήταν το καθαρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ταγίπ Ερντογάν.

Mε μόλις έξι λέξεις ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε τους όρους για να ανοίξει η πόρτα του διαλόγου με την γειτονική χώρα, στη συνάντηση που είχε με τον Γιανγκ Γετσί, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κ.Κ.Κ.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: “από τις πολλές υπερβολικές αποστροφές του Προέδρου Erdogan θα συγκρατήσω μόνο μία, αυτήν που μιλά για διάλογο. Και σε αυτήν απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις”.

“Η κινεζική πλευρά παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θεωρούμε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές οφείλουν να λύσουν τις διαφορές μέσω διαλόγου και να αποφύγουν τις ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν την κατάσταση”, δήλωσε ο Γιάνγκ Γέτσι.

Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του που έκαναν λόγο για έναρξη διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ προχώρησε σήμερα σε διευκρινίσεις, παίρνοντας επι της ουσίας πίσω αυτά που δήλωσε χθες. Η Αθήνα, από την πρώτη στιγμή εμφανώς ενοχλημένη απέκρουσε τους ισχυρισμούς του κ. Στόλντεμπερκ, που δήλωσε: «Οι συζητήσεις είναι «περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως είναι «υποβοηθητικές» χωρίς να υποκαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει».

“Ο καθένας που κατέχει ένα δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Σκάι.

Την ίδια ώρα, ακραία προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή τις δηλώσεις του γ.γ του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας: “Δυστυχώς η Ελλάδα είπε πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ψέματα. Αλλά εδώ, αυτός που λέει ψέματα δεν είναι ο Γενικός Γραμματέας, αυτός που λέει ψέματα είναι η ίδια η Ελλάδα. Και η Ελλάδα έδειξε για ακόμη μία φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο”.

Η Αθήνα σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Τούρκο ΥΠΕΞ: Βάλτε τέλος στις προκλήσεις, αποσύρετε το ORUC REIS και η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές: “O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου”.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό την διεξαγωγή «πολυμερούς διάσκεψης» με τη συμμετοχή της Τουρκίας εξετάζει η Ε.Ε σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες 24 και 25 του μήνα στη έκτακτη σύνοδο κορυφής απέναντι στην Άγκυρα: «Θα προσδιορίσουμε εργαλεία για την εξωτερική πολιτική μας, μια προσέγγιση μαστιγίου και καρότου, τι εργαλεία να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση και με ποια εργαλεία να αντιδράσουμε, αν δεν γίνουμε σεβαστοί».

Την εμπρηστική στάση της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο καυτηρίασε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, λέγοντας: «Η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύσσει σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη της περιοχής και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ενώ αντιθέτως, η Τουρκία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, υπονομεύει τον διάλογο».

Η τουρκική προκλητικότητα και η στρατηγική σχέση Αθηνών – Πεκίνου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με το μέλος του Π.Γ. του ΚΚΚ Γιανγκ Γετσί.

Στη διπλωματική σκακιέρα, η ελληνική πλευρά, συνεχίζει τις κινήσεις της σε όλα τα επίπεδα και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε την έδρα του ΟΗΕ και ενημέρωσε τον γ.γ για την έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Ο κ. Δένδιας επέδωσε στον Αντόνιο Γκουτέρες επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αμέσως μετά ο κ. Δένδιας δήλωσε: “Η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι κατ’αρχήν πάντοτε ένα ευχάριστο γεγονός από μόνο του. Είναι ένας παλιός φίλος της χώρας μας και ένα εξαιρετικά έμπειρο άτομο στα τεκταινόμενα στην περιοχή.
Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα.

Του παρέδωσα επιστολή του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του Πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος. Το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές «εκλογές».

Σε ερώτηση αν είναι δυσαρεστημένη η Αθήνα, από το έγγραφο που προσκόμισε ο κ. Stoltenberg σε Ελλάδα και Τουρκία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε: “Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί”.

Eπίσης σε ερώτηση αν είναι στις σκέψεις της Ελλάδας προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές οι οποίες στρέφονται και κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, ο κ. Δένδιας δήλωσε: “Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής”.

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την ένταση στην περιοχή εμφανίστηκε ο Νίκος Ανασταδιάδης μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Η Τουρκία ενεργεί με προκλητικό τρόπο στην Κύπρο, κατ’ακρίβεια σε ολόκληρη την περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής».

Στο τραπέζι εξοπλιστικά προγράμματα

Πολιτική και μέρος της Στρατιωτικής ηγεσίας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κω/νος Φλώρος και ο Αρχηγός του ΠΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Φυσικά ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και από κοντά πως διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση σε Αιγαίο και Μεσόγειο, εκεί που κινείται το σεισμογραφικό της Τουρκίας. Σχεδιασμός από τις ΕΔ που διατηρούν αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, υπάρχει και για τυχόν επόμενες προκλητικές ενέργειες από την Τουρκία.

Στη σύσκεψη αυτή υπήρχε και η εξοπλιστική ατζέντα. 25 ημέρες είναι ο στόλος εν πλω δίπλα στα Τουρκικά πλοία, τα Ελληνικά πλοία έχουν δείξει ότι διατηρούνται αξιόμαχα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν απαιτούνται νέα. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει την λίστα εξοπλισμών που απαιτούνται και για τους τρεις κλάδους των ΕΔ. Τα Επιτελεία έχουν εργαστεί πολύ για να είναι έτοιμα και να μπορούν να τοποθετηθούν οι εξοπλισμοί μέσα στα δημοσιονομικά δεδομένα, ώστε να είμαστε εντάξει και απέναντι στην ΕΕ.

Για το πολεμικό ναυτικό προτεραιότητα είναι οι τορπίλες για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια που αναμένεται να περάσουν από το ΚΥΣΕΑ. Έχει αποφασιστεί ο σχεδόν πλήρης εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ που το ποσό από 160 εκ. για τα 4 πλοία εκτοξεύεται στα 460. Οι νέες φρεγάτες που ζητά το Πολεμικό Ναυτικό, είναι συνάρτηση και άλλων δεδομένων, όπως για παράδειγμα πόσες θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα…

Πάντως Αξιωματικοί εξηγούσαν, ότι σχεδόν όποια τελικά φρεγάτα προκριθεί εφόσον οι απαιτήσεις είναι για πλοία πολλαπλού ρόλου, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα, η τιμή τους θα είναι ανά πλοίο περίπου στο 1,5 δις με μικρές σχετικά αποκλίσεις. Τα Rafale εξετάζονται ήδη από το αεροπορικό επιτελείο, το έχουμε πει, ωστόσο στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας οι Γάλλοι που συζήτησαν με επιτελείς επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στην υποστήριξη με ανταλλακτικά των στρατηγικών αεροσκαφών Mirage.

Αυτό δείχνει ότι οι πάντες νοιάζονται σε πρώτο χρόνο για το υφιστάμενο υλικό σε όλες τις ΕΔ και σε δεύτερο χρόνο για το νέο που θα έρθει. Ανταλλακτικά των ελικοπτέρων Apache, chinook, NH-90 (Γαλλικά τα τελευταία) αναβάθμιση συστημάτων, όπως τα MLRS και άλλα συστήματα βρίσκονται κι αυτά στη λίστα. Στις αεροναυτικές ασκήσεις πρωταγωνίστρια στην θάλασσα ήταν ξανά η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, ενώ επιχειρούσαν τα Ελληνικά F-16 και αυτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι Άραβες ιπτάμενοι θα παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα και θα συνεχίσουν τις εκπαιδεύσεις με τα Ελληνικά φτερά, αλλά και τα πολεμικά πλοία.

Η οικονομία στην Τουρκία

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η τουρκική οικονομία με τη λίρα να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και την ύφεση να καλπάζει. Οι Τούρκοι αγοράζουν μαζικά χρυσό και δολάρια, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν, ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τα capital controls.


Στη Γαλλία

Στο Παρίσι σύμφωνα με δημοσίευμα γαλλικής ιστοσελίδας, τον φάκελο με τα εξοπλιστικά της Ελλάδας τον διαχειρίζεται ο Πρόεδρος Μακρόν και όπως αναφέρεται η αγορά των Rafale θα γίνει σε μειωμένη τιμή, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν να μπλοκάρουν τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά.

Στις Βρυξέλλες

Μετά τη χθεσινή γκάφα που έκανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ βγάζοντας ανακοίνωση για κάτι που δεν ισχύει, σήμερα τα γύρισε και ανασκεύασε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ λοιπόν σε συνέντευξη τύπου, που επί της ουσίας έγινε για την απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Ναβάλνι, απολογήθηκε και εξήγησε ότι ναι μεν υπάρχουν επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει συμφωνία για μηχανισμούς στρατιωτικής αποκλιμάκωσης όπως άφησε εχθές να εννοηθεί στην ανακοίνωση που εξέδωσε χωρίς κανείς να γνωρίζει.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η Γερμανία ηγείται των προσπαθειών αποκλιμάκωσης αυτή τη στιγμή. Όπως φάνηκε μόνος του οδηγήθηκε σε αναδίπλωση για κάτι το οποίο δεν ισχύει και ο ίδιος το γνώριζε από την αρχή.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Αριάνα Φερεντίνου, Νίκος Μελέτης, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, Γιώργος Σιδέρης, Γιάννης Φασουλάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος