Απορρίφθηκαν για δεύτερη φορά από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις της Βασιλικής Θάνου και άλλων τριών μελών της  Επιτροπής Ανταγωνισμού για αναστολή και ακύρωση των πράξεων έκπτωσής τους από τις θέσεις τους.

Η τέως πρόεδρος της Επιτροπής, η τέως αντιπρόεδρος Άννα Νάκου, και δύο μέλη της, ο Νικολάος Ζευγώλης και Ιωάννης Παύλοβιτς είχαν προσφύγει ζητώντας το «πάγωμα» των διαπιστωτικών πράξεων, που στηρίχθηκαν σε νομοθετική ρύθμιση περί ασυμβίβαστου, υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση αυτή παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας, κάνοντας λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Το ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος και ότι υπάρχουν διοικητικές εκκρεμότητες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιζητούν λύση, με το αιτιολογικό ότι δεν προσδιορίστηκε ποιες είναι αυτές οι εκκρεμότητες, και πως αυτές που επικαλούνται είναι στο πλαίσιο των συνήθων καταστάσεων που δεν συνιστούν εξαιρετικό λόγο χορήγησης της αναστολής των προσβαλλόμενων πράξεων.

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρει ότι οι λόγοι ακυρώσεως που προβάλλουν οι προσφεύγοντες δεν παρίστανται ως προδήλως βάσιμοι, διότι αφορούν διατάξεις του εθνικού δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν έχουν τύχει επεξεργασίας από τη νομολογία, ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 8ης Απριλίου 2014 την οποία επικαλούνται οι προσφεύγοντες, έχει εκδοθεί επί ερμηνείας και εφαρμογής διαφορετικής οδηγίας, η οποία αφορά σε διαφορετικό ζήτημα (προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).

ΣΥΡΙΖΑ: «Εθνικός διασυρμός από τη θεσμική εκτροπή»

Το θέμα σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμποντας σε  πρόσφατη γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επί της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης.

«Μετά το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία επισήμανε πως η παύση των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επιστολή της επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ προς την κυρία Θάνου, όπου σημειώνεται ότι το θέμα θεωρείται «ύψιστης σημασίας» και παρακολουθείται στενά από την Κομισιόν, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καταδεικνύει με γνωμοδότησή του την αθέμιτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των Αρχών», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε να επιλέξει ανάμεσα στην εξυπηρέτηση συμφερόντων που θίχτηκαν από τις έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στην τήρηση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Επέλεξε το πρώτο. Δεν μας εξέπληξε. Ο διασυρμός από αυτή τη θεσμική εκτροπή δεν είναι μόνο προσωπικός, είναι και εθνικός», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικές πηγές: «Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να υπερασπίζονται την εκλεκτή τους παρά τις δικαστικές αποφάσεις»

Κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν: «Στον ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως αγνοούν τη μόνη αυθεντική ερμηνεία που είναι αυτή της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ομόφωνα σήμερα τις αιτήσεις αναστολών της κυρίας Θάνου. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, συνεχίζουν να υπερασπίζονται την εκλεκτή τους ακόμη κι όταν η Δικαιοσύνη αποφαίνεται. Άλλη μια απόδειξη γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την κυρία Θάνου επικεφαλής δεν θα μπορούσε να λειτουργεί ανεξάρτητα, αλλά ως κομματικό παράρτημα».

Η τελική απόφαση για την Βασιλική Θάνου και των άλλων τριών θα είναι αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ, που θα συζητηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2019.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: