Μητσοτάκης με Ρούτε στη Χάγη: Η Ελλάδα ανοίγει τους ορίζοντές της (video)

Πρόσκληση για επενδύσεις στη χώρα μας απηύθυνε από τη Χάγη ο Πρωθυπουργός, τρίτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του μετά το Παρίσι και το Βερολίνο, με στόχο την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στη χώρα μας και την ελληνική οικονομία. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ολλανδό ομόλογό του Μ. Ρούτε

«Οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σε κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Χάγη.

«Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στο πως μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη», σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

«Θέλουμε να δώσουμε τεχνογνωσία πχ στον αγροτικό τομέα. Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές της και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των πρωθυπουργών.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, παρουσίασε στον Ολλανδό ομόλογό του το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις γρήγορες και αποτελεσματικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα: «Ένα πρόγραμμα, στην υλοποίηση του οποίου θέλουμε και τη συνδρομή της Ολλανδίας σε μια σειρά από τομείς στους οποίους έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και όπου υπάρχουν προφανείς συνέργειες μεταξύ της Ελληνικής και της Ολλανδικής οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ένας τέτοιος είναι «ο αγροτοδιατροφικός, όπου η Ολλανδία διαθέτει καινοτόμα τεχνολογία».

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα πρώτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για την προστασία των συνόρων της διότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης.«Δεν ξεχνώ ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας επιτεύχθηκε επί Ολλανδικής προεδρίας. Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί ώστε να ενταθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους παραμένουν στην πατρίδα μας είπε ο πρωθυπουργός.

Η Ευρώπη τόνισε ο πρωθυπουργός, πρέπει επίσης να μεριμνήσει για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη. Δεν μπορούν να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ζώνη Σέγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν ταυτόχρονα ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούμε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

O κ. Ρούτε από την πλευρά του σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και ότι θα εξεταστεί και με τη νέα πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αντιμετώπισης των προσφύγων. «Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη, να μην μείνει μόνη η Ελλάδα» ανέφερε.

Ο κ. Ρούτε μίλησε και για τον ρόλο της Τουρκίας λέγοντας ότι θα πρέπει να εκπληρώσει το μέρος της Συμφωνίας με την ΕΕ που της αναλογεί, ωστόσο σημείωσε, η Τουρκία έχει συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος μετά τη Συμφωνία με τη ΕΕ. «Δεν είναι ότι δεν έχει κάνει τίποτε, έχει και εκείνη πρόβλημα αφού δέχθηκε 4 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της» ανέφερε.

Η Ολλανδία αποτελεί ένα ξεχωριστό σύμμαχο υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Είναι μια χώρα πρωτοπόρος στην οικονομική διπλωματία από την οποία έχουμε να διδαχθούμε πολλά και προσδοκούμε τη συνεργασία της, ώστε και το ΥΠΕΞ να μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία της”.

Θέλουμε, συνέχισε ο πρωθυπουργός, να ανοίξουμε την πόρτα της Ελλάδας σε ξένες επενδύσεις γιατί αυτές είναι που φέρουν στη χώρα μας νέες δουλειές και θα φέρουν πίσω τα χιλιάδες μυαλά που σήμερα ζουν παράγουν και προοδεύουν εκτός των συνόρων μας, πολλά από τα οποία ζουν και εργάζονται σήμερα στην Ολλανδία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε αρχικά το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν με στόχο συνέργειες στον τομέα καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας, ενώ μετά άρχισε η συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του Μάρκ Ρούτε.

Το ίδρυμα brainport του τεχνολογικού πανεπιστημίου του Αιντχόβεν είναι ένα σημαντικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Η επίσκεψη αυτή δεν είναι τυχαία. Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα εκφράσει το ενδιαφέρον του για νέες τεχνολογίες και το πώς αυτές μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, είναι να αναπτυχθούν συνέργειες με την ολλανδική πλευρά και να εξεταστούν συμπράξεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας. Όπως έχει γίνει γνωστό, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών θα δημιουργήσουν μια «γέφυρα» για την παροχή τεχνικής βοήθειας και την αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών από ολλανδικής πλευράς, έτσι ώστε να στηριχθούν οι ελληνικές εταιρείες και τα ινστιτούτα στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στο διεθνές περιβάλλον και να αξιοποιηθεί το ταλέντο και οι δεξιότητες που υπάρχουν στη χώρα μας στους τομείς των νέων τεχνολογιών.

Το Ίδρυμα προωθεί την καινοτομία και την τεχνολογική σύνδεση της επιστημονικής παραγωγής με την αγορά. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος ο οποίος στη συνέχεια του έκανε ενημέρωση για τις δραστηριότητες του πανεπιστημίου, και ακολούθησε ξενάγηση του πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις και ενημέρωση.

Στη συνέχεια τρεις απόφοιτοι του πανεπιστημίου που έχουν πλέον δικές τους νεοφυείς επιχειρήσεις και συνεργάζονται με το Ίδρυμα αξιοποιώντας ομάδες φοιτητών, ανέπτυξαν στον Έλληνα πρωθυπουργό το αντικείμενό τους και τη διασύνδεσή τους με την παραγωγή και την αγορά. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε η επίσκεψή του να αποτελέσει σύμβολο του προσωπικού του ενδιαφέροντος και της κατεύθυνσης που θέλει να δώσει στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μιλώντας στους οικοδεσπότες του είπε ότι το Ίδρυμα και η δραστηριότητά του «αποτελείται πηγή έμπνευσης για εμάς, είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα και προσέθεσε ότι «στη χώρα μας έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες που μπορούν να δώσουν ώθηση».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του ο πρωθυπουργός «έπεσε επάνω» σε αρκετούς Έλληνες φοιτητές οι οποίοι συνομίλησαν μαζί του και έβγαλαν selfies.

Με συνέντευξή του στον ολλανδικό τύπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε Πρόσκληση σε Ολλανδούς επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρας μας.

“Έρχομαι για να καταστήσω σαφές πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε θα επισημάνει ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας εγγυάται τη σταθερότητα και τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων ειδικά σε ό,τι αφορά την άρση των εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό, σε ρυθμούς ΔΕΘ κινείται η κυβέρνηση όπου το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τους άξονες της οικονομικής πολιτικής με έμφαση σε στοχευμένα μέτρα αλλά και σε μεγάλα επενδυτικά έργα.

Χθες στη συνάντηση με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επανακτά μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ, την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.

Για αναγκαίο αναπτυξιακό σοκ προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα, έκανε λόγο στο Πρώτο Πρόγραμμα ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.

Στη λογική της ΝΔ, το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, μεταφράζεται στην απουσία κανόνων για λίγους και εκλεκτούς επιχειρηματικούς ομίλους, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή : Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Στην Ολλανδία μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης

Ν.Ρωμανός : Αναγκαίο το αναπτυξιακό σοκ για να γυρίσουμε σελίδα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος