Τις θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και την πορεία της χώρας, καθώς και για ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη και έργα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, στην 84η ΔΕΘ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 19.30 σήμερα στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας συναντηθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και εκπροσώπους των εργαζομένων και κατόπιν επισκέφθηκε περίπτερα της 84ης ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το περίπτερο με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, όπως και  τα περίπτερα του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Ηρακλή.

Σημείωσε ότι επισκέπτεται την ΔΕΘ για 12η φορά, στην αρχή ως επικεφαλής ενός μικρού κόμματος, αργότερα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά ως πρωθυπουργός και τώρα, πάλι, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και κατά συνέπεια έχει μια πολύ καλή εικόνα της γιατί τη γνώρισε πριν την κρίση, στη διάρκεια της και μετά την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ένα «λιθαράκι» στην προσπάθεια χάρη στην οποία η ΔΕΘ ξαναβρήκε τη θέση της στην καρδιά των Θεσσαλονικέων και στον εμπορικό κόσμο.

Παρόλο που είναι «ηλικιωμένη» ως θεσμός έχει δυναμική εφηβική, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι η ΔΕΘ είναι σε ένα σημείο που μπορεί να τραβήξει μπροστά.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας τον ενημέρωσε για το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, και τον ενημέρωσε για το φετινό ρεκόρ συμμετοχής start-up επιχειρήσεων.

Χθες ο κ. Τσίπρας, με τη σύζυγό του, Μπέττυ Μπαζιάνα επισκέφθηκαν την έκθεση «Όλα όσα Έχουμε Κοινά», που συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων, με έργα 14 καλλιτεχνών από 9 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και την έκθεση με τον τίτλο, «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2010-1018» στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, MOMus, όπου είδαν έργα 32 σύγχρονων δημιουργών.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επικεντρώσει την κριτική του στους παρακάτω άξονες:

1. Στη Συμφωνία των Πρεσπών: Εδώ είναι γνωστές οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για κυβίστηση από την πλευρά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι εξαπάτησε τους πολίτες πάνω σε αυτό το θέμα με στόχο να πάρει τη ψήφο τους.

2. Οικονομία: Θα ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και την εγκατάλειψη της διαπραγμάτευσης από 3,5 στο 2,5% μέσω του καταπιστευτικού λογαριασμού, που θα λειτουργούσε ως εγγύηση για μη χάσουν τα χρήματα τους οι δανειστές.

3. Εργασιακά: Ο κ. Τσίπρας θα καταγγείλει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να περάσει από την πίσω πόρτα μνημονιακές ρυθμίσεις ότι κινείται στην γραμμή των εργοδοτών και του ΣΕΒ. «Η Ελλάδα που σχεδιάζει η Ν.Δ. είναι μια χώρα δίχως κανόνες που η θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ο νόμος του κράτους».

4. Θεσμοί- Δημοκρατία: Αναμένεται να καταλογίσει την κυβέρνηση ότι υιοθετεί καθεστωτικές λογικές, δίνοντας έμφαση στο θέμα του διορισμού του Διοικητή της ΕΥΠ.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «δώρο του κ. Μητσοτάκη στον νέο εθνικό εργολάβο» και «επιστροφή στη διαπλοκή», την απόφαση του, για επιλογή της λύσης, της απομάκρυνσης των αρχαίων, από το Σταθμό Βενιζέλου, του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή, στις 12.30, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Πηγή ΕΡΤ, Αποστολή-Θεσσαλονίκη: Γ. Φασουλάς

Μοιράσου το άρθρο: