Τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και πρόταση νόμου για την ψήφο των αποδήμων παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη τύπου στην Βουλή. Έντονες πάντως είναι οι διεργασίες για το μετασχηματισμό του κόμματος, με την πολιτική διακήρυξη να παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ της νεολαίας την ερχόμενη Κυριακή.

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθέωρηση του Συντάγματος, Γ. Κατρούγκαλος, κοινό στοιχείο της πρότασης αναθεώρησης και της πρότασης νόμου, αποτελεί «η αναγνώριση της ανάγκης συγκεκριμένης, ‘κλειστής’ κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να ενσωματώνεται δηλαδή το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στον γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της ελληνικής επικράτειας».

Στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε ότι είναι «παραπλανητικά» όσα διαρρέονται από το υπουργείο Εσωτερικών, ότι δηλαδή, το όλο θέμα αφορά μόνο 300.000 Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. «Παρόμοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Άλλωστε, όλοι όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια έχουν δικαίωμα ψήφου», είπαν οι κ. Κατρούγκαλος και Πουλάκης (πρώην πρόεδρος, επί υπουργίας Α. Χαρίτση, της επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων).

Σε ό,τι αφορά τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, το σύνθημα για τον μετασχηματισμό του κόμματος αναμένεται να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας από το φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει, αλλά ενδεχομένως να υπάρξει προσθήκη με αναφορά στον όρο οικολογία, αλλά μέχρι στιγμής είναι όλα υπό συζήτηση.

Τ. Θεοδωρικάκος: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων υποτιμά τους Έλληνες του εξωτερικού

«Το Σύνταγμα της Ελλάδος δεν διαχωρίζει την ψήφο των Ελλήνων που ζουν εντός των γεωγραφικών συνόρων της χώρας μας με εκείνους που ζουν στο εξωτερικό», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όπου προτείνεται η ψήφος τους να μην προσμετράται στο σύνολο της Επικράτειας.

Όπως σημειώνει ο υπουργός, «η κατάθεση προτάσεων που υποτιμούν τους Έλληνες του εξωτερικού και τους διαχωρίζουν καταργώντας την ισοτιμία της ψήφου, ουσιαστικά παραβιάζει ένα δημοκρατικό δικαίωμα σε Ελληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει, ότι εκ των πραγμάτων η ψήφος των αποδήμων είναι ισότιμη, έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα και πρέπει να καταμετράται με τον ίδιο τρόπο με αυτή των Ελλήνων που ζουν εντός της Επικράτειας. «Καθολικό αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί να διευκολυνθούν, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να ανταποκριθούν στο δίκαιο αυτό αίτημα, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το αναφαίρετο εκ του Συντάγματος δικαίωμά τους», υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωρικάκος.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Μοιράσου το άρθρο: