Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το περιβάλλον-Κ. Χατζηδάκης: Ευαισθησία για το μέλλον της χώρας (video)

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, οι νέες ρυθμίσεις απλοποιούν τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, συμφιλιώνει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και εκσυγχρονίζει τις διατάξεις σε μια σειρά θεμάτων, όπως πλαστικές σακούλες, απόβλητα και δασικοί χάρτες.

Με επιμέρους βελτιώσεις και 63 άρθρα περισσότερα από αυτά που είχαν δοθεί στη διαβούλευση κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος περί εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για την απλοποίηση και επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, την υιοθέτηση νέου μοντέλου διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασικών χαρτών.

Η επιτάχυνση και απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, ένας από τους τομείς που η Ελλάδα έχει αρνητικό ρεκόρ, είναι μία από τις βασικές τομές του νέου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

Αν οι υπηρεσίες δεν απαντούν εντός των προθεσμιών, η διαδικασία θα συνεχίζεται σαν να είχαν αποφανθεί θετικά. Εξαιρούνται οι γνωμοδοτήσεις αρχαιολογικών και δασικών υπηρεσιών που θα παραπέμπονται στο Κεντρικό συμβούλιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Ο νέος θεσμός των ιδιωτών αξιολογητών εισάγεται με βελτιώσεις που έλαβαν υπόψιν μία από τις βασικές αντιρρήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Οι ιδιώτες δεν θα επιλέγονται από την εταιρεία που θέλει να αδειοδοτηθεί αλλά με κλήρωση, από το ίδιο το Υπουργείο.

Το νομοσχέδιο αποσαφηνίζει για πρώτη φορά τι επιτρέπεται και τι όχι στις περιοχές νατούρα, που αποτελούν το 30% της ελληνικής επικράτειας. Καθορίζονται 4 ζώνες κλιμακούμενης προστασίας. Η δυνατότητα λειτουργίας μεταλλείων και εξορύξεων υδρογονανθράκων στις 3 από τις 4 ζώνες των περιοχών νατούρα έχει προκαλέσει έντονη κριτική από την πλευρά των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και μια σειρά από διατάξεις για το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας της κατάρτισης των δασικών χαρτών, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 160.000 αντιρρήσεις, που αν εκδικάζονταν με το υπάρχον πλαίσιο θα χρειάζονταν 27 χρόνια. Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά τις περιοχές που το ίδιο το κράτος έχει χαρακτηρίσει και ως δασικές και ως αγροτικές.

Για όσες εκτάσεις είχαν εκδοθεί πριν το 1975 διοικητικές πράξεις με τις οποίες άλλαξε ο χαρακτήρας τους από δασικός σε αγροτικός, θα εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιούν την περιουσία τους όταν δικαιώνονται στην εξέταση των αντιρρήσεων, χωρίς να περιμένουν να «κλείσει» το θέμα σε ολόκληρο τον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο Κ. Χατζηδάκης

Mιλώντας το βράδυ της Δευτέρας 27/4 στην ΕΡΤ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αν και το υπουργείο Ανάπτυξης είχε κάνει βήματα στο θέμα των αδειών εγκατάστασης, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν είχε προχωρήσει με τόσο θαρραλέα βήματα.

Σε άλλες χώρες η διαδικασία αυτή κρατούσε 100-150 ημέρες, ενώ στην Ελλάδα 6 έως 8 χρόνια, που καθιστούσαν τη χώρα μας “ού μπλέξεις” και έτσι διώχναμε τους επενδυτές. Με την απλούστευση της διαδικασίας περνάει το μήνυμα ότι είμαστε φιλικοί στις επενδύσεις.

Χώρες που έχουν απλουστευμένες διαδικασίες, όπως η Αυστρία και η Σουηδία, έχουν ταυτόχρονα και σημαντικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν θα προωθηθούν επενδύσεις “ό,τι να είναι” και σε βάρος του περιβάλλοντος, το οποίο θα προστατευτεί και στην ουσία το νομοσχέδιο προωθεί την πράσινη ανάπτυξη.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Κ. Χατζηδάκης: Το νομοσχέδιο για το περιβάλλον μέρος της ατζέντας για πράσινη ανάπτυξη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος