Στην Αλγερία βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντελμαζίντ Τεμπούν, ενώ νωρίτερα είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Σάμπρι Μπουκαντούμ, σε μια προσπάθεια να υποστηριχθούν οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, αλλά και να αποδοκιμασθούν και να καταδικασθούν οι ξένες παρεμβάσεις, όπως αυτή της Τουρκίας στον λιβυκό εμφύλιο.

Το Αλγέρι χωρίς να κρύβει τις φιλικές σχέσεις με την Τουρκία, εξάλλου μόλις πρόσφατα επισκέφθηκε τη χώρα και ο Τούρκος πρόεδρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επίλυση της κρίσης, καθώς η παράταση της δημιουργεί εστίες αποσταθεροποίησης για την ίδια την Αλγερία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Η Αλγερία επίσης, κάθε άλλο παρά θέλει να διαφοροποιηθεί από την ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη λιβυκή κρίση, ενώ και εδώ είναι διάχυτη η καχυποψία στην αλαζονική προσπάθεια επέκτασης της επιρροής της Τουρκίας στη βόρεια Αφρική στο αποτύπωμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο Νίκος Δένδιας και ο ομόλογος του Σαμπρί Μπούγκαντουμ συμφώνησαν ότι οι ξένες παρεμβάσεις εμποδίζουν την ειρηνική επίλυση της κρίσης. Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Σάρατζ για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι άκυρο, αντίθετο στο διεθνές δίκαιο και δεν παράγει νομικά αποτελέσματα.

Αυριο ο υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, το μεγαλύτερο διεθνές φόρουμ για θέματα ασφαλείας, όπου στο περιθώριο των εργασιών θα έχει διμερείς επαφές με αντικείμενο τις εξελίξις στα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ  στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από κάθε ενέργεια που τροφοδοτεί την ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Οι εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη κυριάρχησαν στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Το κλίμα ήταν γενικά συναινετικό, παρά τις επιμέρους διαφωνίες που εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στις ΗΠΑ αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι τα μέρη  που δημιουργούν τα προβλήματα  στην περιοχή της Ν. Ανατολικής Μεσογείου κατά τη διάρκεια ακρόασης για τη Λιβύη στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αντέδρασε στην πάγια αμερικανική θέση που καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στη περιοχή και επανέλαβε ο Κρίστοφερ Ρόμπινσον, αναπληρωτής βοηθός υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις.  Ο γερουσιαστής ζήτησε διευκρινήσεις και κάλεσε τον αξιωματούχο  να απαντήσει εάν η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προκαλέσει προβλήματα στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τον Ρόμπινσον  να αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι οι δύο χώρες δεν έχουν προβεί σε καμία προκλητική ενέργεια.

Αποστολή: Νίκος Μελέτης

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: