Στην επιτροπή της Βουλής η Διακυβερνητική Συμφωνία για αγωγό East Med

Στη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου συζητείται ο νόμος για την κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Το σχέδιο νόμου τιτλοφορείται “Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για ένα Σύστημα Αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές”.

Η Διακυβερνητική Συμφωνία υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου 2020 σε ειδική τελετή στο Ζάππειο από τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη, Γιώργο Λακκοτρύπη και Γιουβάλ Στάινιτς, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Ισραηλινού ομολόγου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου ακολουθεί την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης του έργου στην Ελλάδα και την προκήρυξη βασικών τμημάτων της τελικής μελέτης σκοπιμότητας που έγινε από τον φορέα υλοποίησης του έργου, την IGI Poseidon (κοινοπραξία της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison) την εβδομάδα που πέρασε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την κατάθεση του νόμου δήλωσε ότι “η Ελλάδα είναι η πρώτη από τις χώρες που υπέγραψαν τη Διακυβερνητική Συμφωνία του Ζαππείου που τη φέρνει προς κύρωση στη Βουλή. Αποδεικνύουμε εμπράκτως τη βούλησή μας να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα έργο υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Αποτελεί κομβικό μέρος της διεθνούς ενεργειακής μας στρατηγικής που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδεύσεις φυσικού αερίου μέσω της προώθησης ενός νέου διαδρόμου για την προμήθεια της ΕΕ από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου”.

Αναφερόμενος στην πρόοδο του έργου, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Συμφωνία δημιουργεί το πλαίσιο συνεργασίας που θα επιτρέψει την ταχεία υλοποίηση του έργου σε ρυθμιστικό και αδειοδοτικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για τη χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ.

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του έργου που συναρτάται με αποφάσεις του Ισραήλ και της Κύπρου για ποσότητες που θα δεσμευθούν από υφιστάμενα και δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι δεν πρόκειται για ελληνικές αποφάσεις, αλλά δήλωσε βέβαιος για την δέσμευση και των δυο χωρών στη σύμβαση.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος