Χωρίς την παρουσία ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής ξεκίνησε, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παρασκευόπουλο, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η συζήτηση των δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Χθες, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη αρμοδιότητες και υποχρεώσεις.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Τη συζήτηση έκλεισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να ξανασκεφτούν τη στάση τους και να προσέλθουν, έστω στην αυριανή συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια και απέδωσε τη στάση της αντιπολίτευσης σε πολιτική σκοπιμότητα. «Τα πάντα στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας, της ιδιοτέλειας, της επικοινωνίας. Να κερδίσει με κάθε τρόπο η επικοινωνία την πολιτική ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου, προβλέποντας ότι πολλοί από τους απόντες της σημερινής διαδικασίας, που δεν θέλουν να αναλάβουν τη «δημοκρατική ευθύνη» και να τοποθετηθούν για τους ποινικούς Κώδικες, θα μπορούν την επόμενη ημέρα της ψήφισης τους, να δημιουργήσουν όποιο παιχνίδι πολιτικής σκοπιμότητας τους εξυπηρετεί και να επικρίνουν τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Καλογήρου είπε ακόμη ότι αυτές τις ημέρες «ζούμε ένα ακόμη προσβλητικό παιχνίδι», αναφορικά με την ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την «απόλυτα συνταγματική διαδικασία» που ακολουθήθηκε. «Η καλύτερη απάντηση σε αυτά τα προσβλητικά πολιτικά παιχνίδια είναι η ανάληψη ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε και την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων. «Δεν ξέρω αν επιτρέπεται σε μια Ένωση Εισαγγελέων να υποδεικνύει προς τη νομοθετική εξουσία τι να πράξει. Γιατί με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν εκφράζονται μόνο κάποιοι προβληματισμοί. Μας καλεί και σας καλεί να αποσύρουμε τα νομοσχέδια», είπε ο κ. Καλογήρου.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή επιτελούμε ένα ιστορικό έργο ουσίας», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι η 4η φορά που θα ψηφιστεί Ποινικός Κώδικας, η πρώτη έγινε το 1824, η επόμενη έγινε το 1935, ακολούθησε ο Ποινικός Κώδικας το 1950.

Ως προς το περιεχόμενο των αλλαγών, είπε ότι η κύρια μεταβολή επέρχεται στο πεδίο των ποινών. «Το κύριο πρόβλημα της ελληνικής ποινικής νομοθεσίας είναι ότι έχουμε πολύ βαριές απειλούμενες ποινές και ένα πολύ ελαστικό και εύκαμπτο σύστημα απολύσεων υπό όρους. Αυτό το σύστημα έπρεπε να εξισορροπηθεί», είπε.

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι στις ελληνικές φυλακές το 10% των κρατουμένων έχουν καταδικαστεί με ισόβια, τη στιγμή που σε χώρες με ανάλογο πληθυσμό οι ισοβίτες μετριούνται ακόμη και στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο νέος Κώδικας -ανέφερε επίσης- διατηρεί την ποινή των ισοβίων αλλά για βαριά εγκλήματα, μειώνεται το ανώτατο όριο της πρόσκαιρης κάθειρξης και επέρχονται ενδιαφέρουσες μεταβολές στο πεδίο ποινών φυλάκισης για πλημμελήματα.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, υπογράμμισε ότι οι νέοι Κώδικες ακολουθούν σύγχρονα μοντέλα απονομής ποινικής δικαιοσύνης.

«Πλέον, θριαμβεύει η σκοπιμότητα εφ΄όλης της ύλης», σχολίασε, με παρέμβασή της η Τασία Χριστοδουλοπούλου, επικαλούμενη τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ΚΟ της ΝΔ δεν θα μπει στο κάδρο μιας απονομιμοποιημένης Βουλής, η οποία άνοιξε μόνο για διευθετήσεις. «Ως μέλος αυτής της Βουλής δεν αισθάνομαι καθόλου απονομιμοποιημένη.

«Ο εκσυγχρονισμός  θα πρέπει να αποσκοπεί στην πρόληψη και περιστολή της εγκληματικότητας, ενώ, ταυτόχρονα, θα πρέπει να επιτυγχάνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης και η αποσυμφόρηση των φυλακών, χωρίς, όμως, να δίνεται η εικόνα της ατιμωρησίας των εγκληματιών», είπε ο εισηγητής του Ποταμιού, Νίκος Νυφούδης, προσθέτοντας ότι με τα δύο προτεινόμενα σχέδια νόμου, που αναμορφώνουν τους δύο Κώδικες του ποινικού δικαίου, φαίνεται να εκπληρώνονται σε μεγάλο βαθμό αυτοί οι σκοποί.

Η ΝΔ απουσίαζε από την αρχή της διαδικασίας, ενώ το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αντιθεσμική τακτική και αποχώρησαν από τη συζήτηση.
Βασικό σημείο στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι με δρομολογημένες τις εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να νομοθετεί. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ν.Δ αποφάσισε να μην προσέλθει στη Βουλή για να ψηφίσει τον Ποινικό Κώδικα και την κατάργηση μείωσης του αφορολόγητου.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι πέρα από τη μεγάλη πολιτική ευθύνη που έχει δεν πρέπει να συνδέσει το όνομά του με τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τις δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο 1.000 άρθρων λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής για να το περάσει με «απαράδεκτες φας τρακ διαδικασίες». Υποστήριξε ακόμα ότι έχει «αμερικανόπνευστες διατάξεις» που προσβάλουν τα θεμελίωση ανθρώπινα δικαιώματα και τόνισε ότι, ενώ θα μπορούσαν να συζητηθούν με άνεση οι νέοι Κώδικες και να ψηφιστούν, η κυβέρνηση επέλεξε τις «fast track διαδικασίες». «Το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει ούτε την απαράδεκτη φας τρακ διαδικασία ούτε το αντιδραστικό περιεχόμενο των κωδίκων και αποχωρούμε», κατέληξε ο κ. Συντυχάκης.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, αντέτεινε ότι, ενώ επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται περί ενός πολύ σοβαρού νομοθετήματος, δηλώνουν θεωρητικά ότι είναι υπέρ της συναίνεσης αλλά στην ουσία με τη στάση τους δεν φαίνεται να είναι.
Αναφερόμενος στις κατηγορίες περί «fast track» διαδικασίας, ο κ. Παρασκευόπουλος αντέτεινε ότι ο Κώδικας ψηφίζεται με ένα άρθρο και η συζήτηση του γίνεται μόνο στο σύνολό του και όχι κατά άρθρο, διαφορετικά η συζήτηση του θα έπαιρνε πολύ χρόνο.

Πηγή: ΕΡΤ (Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος), ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ν. Βούτσης: Η κυβέρνηση έχει ακόμη αρμοδιότητες και υποχρεώσεις (video)

Μοιράσου το άρθρο: