Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητείται το ν/σ για τους ποινικούς κώδικες (audio)

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με τις τοποθετήσεις των εισηγητών, θα συνεχιστεί αύριο με την ακρόαση φορέων και τη συζήτηση των άρθρων και στην Ολομέλεια αναμένεται να εισαχθεί την προσεχή εβδομάδα. O Κωνσταντίνος Τσιάρας μίλησε στον Θάνο Σιαφάκα και στον Γιώργο Νερούτσο στο Πρώτο Πρόγραμμα, για τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας ανοίγοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή, ανέφερε ότι «σήμερα ερχόμαστε να τροποποιήσουμε αμφιλεγόμενες διατάξεις των Κωδίκων, οι οποίες προκάλεσαν, το προηγούμενο διάστημα, έντονες αντιδράσεις, τόσο στον νομικό κόσμο όσο και στο ευρύτερο σύνολο».

«Εμείς θέλουμε να φέρουμε ένα εξισορροπημένο νομοσχέδιο που να αποκαθιστά τον ρόλο του Ποινικού Κώδικα ως πραγματικού εργαλείου απονομής της δικαιοσύνης», υποστήριξε ο υπουργός και επανέλαβε ότι προσβλέπει σε έναν παραγωγικό πολιτικό διάλογο, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Κατά την κυβέρνηση το νομοσχέδιο προωθεί σημαντικές αλλαγές για την αυστηροποίηση των ποινών, κυρίως σε θέματα τρομοκρατίας, αλλά και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.

“Υπάρχει πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, ψηφισμένο το 2017, σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι δήθεν προστατεύονται οι δανειολήπτες με “κόκκινα δάνεια”, με τη διάταξη με την οποία απαλλάσσονται τα τραπεζικά στελέχη. Όμως πλαίσιο προστασίας για τους δανειολήπτες υπάρχει και εμπεριέχεται στο άρθρο 65 του Ν.4472/2017, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και θα αποκαλυφθούν, ένα προς ένα στη συζήτηση των άρθρων», σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για νομοθετικό έκτρωμα, δώρο της κυβέρνησης στους τραπεζίτες, καθώς εξασφαλίζεται το ακαταδίωκτο για υποθέσεις απιστίας.

Σύγκλιση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο βασικό περιεχόμενο των Κωδίκων, κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, εκτιμώντας ότι τα μέτρα αποβλέπουν στη “θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος σε μια νέα πιο βαθιά και συγχρονισμένη οικονομική κρίση, ιδίως από τις αντιδράσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος που επιχειρείται τώρα να μπουν πιο βαθιά στο γύψο”.

Το κείμενο του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα αναμόρφωσε, με μεγάλη επιτυχία, τον προηγούμενο Ποινικού Κώδικα, διαπνεόμενο από την αρχή της επιείκειας, η οποία διέπει την ιδέα της Δικαιοσύνης, ανέφερε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, και πρόσθεσε ότι το κείμενο του ισχύοντος ΠΚ θα έπρεπε να αφεθεί να δοκιμαστεί πρακτικά.
Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί ένα εξαιρετικά αυστηρότερο πλαίσιο, σε σχέση π.χ. με τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, θεσπίζοντας ποινές ακόμα και για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία που παραπέμπει στην περίπτωση Περικλή, Ηριάννας», ανέφερε η κ. Αδαμοπούλου. Είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο «στέκεται εκδικητικά απέναντι στους πολυ-ισοβίτες, ενώ θέτει στο στόχαστρό του κοινωνικές δράσεις, όπως για παράδειγμα διαμαρτυρίες σε δημόσιες υπηρεσίες, Αρχές και ΔΕΚΟ, ορίζοντας ως ποινή φυλάκισης μέχρι τα 3 χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος