ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γ. ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Στο επίκεντρο των επαφών του βρίσκονται οι τουρκικές προκλήσεις.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα υποστηρίζει πλήρως την προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδεχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο τον Νίκο Αναστασιάδη. Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται στη βαριά σκιά της πρόσφατης απόφασης της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σημείωσε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Η κύρια αγωνία είναι πώς συμπεριφέρεται ο διεθνής παράγων σε μια δύναμη που ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν προκειμένου να πετύχει έναν αναθεωρητισμό, μια συμπεριφορά που αντιβαίνει σε υποψήφιο κράτος μέλος της ΕΕ, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος επιδιώκουν όξυνση, αντίθετα, επιδιώκουν την επικράτηση του δικαίου, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα ενόψει και του Συμβουλίου Κορυφής, που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο, και το οποίο έχει μία κρίσιμη ατζέντα ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον κ. Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Προφανώς έχουμε να συζητήσουμε και πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, το πώς θα συντονίσουμε -όπως πάντα- τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στην άριστη συνεργασία Λευκωσίας-Αθήνας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κύπρος, η Ελλάδα, κι ευχήθηκε «να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα – την επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της καλής γειτονίας».

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν κοινές δηλώσεις.

Στις 19:00, ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: