Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (video)

Νέα σελίδα στις σχέσεις Αθήνας-Πεκίνου ανοίγει η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας. Δεκαέξι συμφωνίες σε νευραλγικούς τομείς -που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα, την οικονομία, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη Δικαιοσύνη- θα επισφραγίσουν τη διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το αεροσκάφος που μετέφερε στη χώρα μας τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το απόγευμα της Κυριακής όπου τον υποδέχθηκαν εκ μέρους της κυβερνήσεως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, Γιώργος Γεννηματάς.

Ο Πρόεδρος της Κίνας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από σήμερα έως τις 12 Νοεμβρίου, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Προκόπη Παυλόπουλου.

Με γραπτή του δήλωση, αμέσως μετά την άφιξη του στη χώρα μας, ο Κινέζος πρόεδρος έστειλε για εμβάθυνση της συνεργασίας.

«Θα έχουμε σε βάθος συνομιλίες για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών Κίνας-Ελλάδας κάτω από τις νέες συνθήκες, θα χαράξουμε ένα σχέδιο διμερούς συνεργασίας και θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική μας σχέση», σημείωσε προσθέτοντας πως οι ισχυρότεροι δεσμοί Ελλάδας και Κίνας και η ευρύτερη συνεργασία είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, επισήμανε πως έχουν ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας ενδεικτικά τις «στενές ανταλλαγές υψηλού επιπέδου, την εμβάθυνση της πολιτικής εμπιστοσύνης και τη γόνιμη συνεργασία» στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος», αλλά κυρίως με το πρότζεκτ στον Πειραιά. «Η στενή επικοινωνία και ο συντονισμός μας σε σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα όχι μόνο έχουν εξυπηρετήσει τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά συνέβαλαν και στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία του κόσμου» πρόσθεσε.

Ο Σι Τζινπινγκ θα συναντηθεί με τον πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ενώ θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Δευτέρας. “Κεφάλι του δράκου” χαρακτήρισε το έργο στο λιμάνι του Πειραιά ο Κινέζος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, το πρωί της Δευτέρας, στις 09:50, ο Κινέζος Πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στη συνέχεια, στις 11:10 ο Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει τελετή ανταλλαγής των διμερών συμφωνιών που θα υπογραφούν μεταξύ των δύο κρατών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Στις 12.40 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας.

Αργότερα, στις 16.30 οι δύο ηγέτες, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Cosco (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων) στο λιμάνι του Πειραιά.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του Κινέζου Προέδρου στις 19:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο οποίο θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στις 10:30, ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Νωρίτερα, στις 10:00 πμ. Ο Κινέζος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, βίντεο-επιμέλεια Γ. Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος