Tην ανάγκη να δοθεί στοχευμένη ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υπογράμμισε από τη Ρόδο όπου περιοδεύει, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περπάτησε στη μεσαιωνική πόλη, και στη συνομιλία που είχε με τους καταστηματάρχες, του μετέφεραν την μεγάλη αγωνία τους για την επόμενη μέρα.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι θα πρέπει να επιχορηγηθούν στο 100% οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε 40% οι μισθοί των εργαζομένων, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να χορηγηθεί κεφάλαιο κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις, αλλά και την αναγκαιότητα να μπορούν οι επιχειρήσεις αυτές να προσφύγουν σε φθηνό δανεισμό με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το θεσμικό εργαλείο της αναπτυξιακής τράπεζας για να χορηγήσει μικρά δάνεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και να μειωθεί η φορολογία για την προκαταβολή φόρου.

Ο κ. Τσίπρας επίσης είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη με φορείς του τουρισμού (Πηγές Καλλιθέας). Ο κ. Χατζημάρκος τον υποδέχθηκε λέγοντας ότι η παρουσία του δίνει κουράγιο μετά την καραντίνα στην οποία είχε μπει το νησί λόγω της πανδημίας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα αναδείξει το επόμενο διάστημα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Στις Πηγές Καλλιθέας συνομιλώντας με τους εκπροσώπους του τουρισμού ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτικής στους χειρισμούς του κ. Θεοχάρη, λέγοντας: «βλέπω αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις από τον υπουργό Τουρισμό, χρειάζεται συντονισμός και σοβαρότητα».

To απόγευμα ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση στο Δημαρχείο με τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τους δημάρχους των νησιών Δωδεκανήσου (Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).

Η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα γίνεται σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο καθώς τα νησιά είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες του καλοκαιριού, προσπαθώντας να περιορίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

«Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε νωρίτερα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με καταστηματάρχες τους οποίους επιβάρυνε στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του με 18 νέους φόρους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, αναφορικά με την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Ρόδο.

Όπως επίσης επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΔ: «Συγκεκριμένα κατήργησε το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ για τη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, αυξάνοντας παράλληλα τους συντελεστές σε όλα τα είδη από 23% σε 24% και μετατάσσοντας πολλά είδη ευρείας κατανάλωσης από το 13% στο 24%. Παράλληλα αύξησε τον φόρο εισοδήματος σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον φόρο στα μερίσματα, τριπλασίασε την εισφορά αλληλεγγύης για την πιο χαμηλή κλίμακα (12.000-20.000) και την υπερτετραπλασίασε από εκεί και πάνω, διπλασίασε την προκαταβολή φόρου εισοδήματος, μείωσε φοροαπαλλαγές, αύξησε εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές, επέβαλε φόρο στην σταθερή τηλεφωνία, το internet, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα tablets που αποτελούν βασικά εργαλεία για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. Ειδικά για τα Δωδεκάνησα, κατήργησε και τον μειωμένο ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά. Τέλος όσοι από τους καταστηματάρχες που συνάντησε στεγάζουν την επιχείρησή τους σε ιδιόκτητο ακίνητο επιβαρύνθηκαν και από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε, ενώ όσοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την εστίαση επιβαρύνθηκαν από το τέλος διαμονής και τον φόρο στον καφέ».

«Ο κ. Τσίπρας σήμερα επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως μένει ίδιος. Ίδιος και απαράλλακτος. Αντί να υπόσχεται ξανά, θα έπρεπε να απολογείται. Και όσο θα λέει ψέματα για εμάς, θα λέμε την αλήθεια για εκείνον», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Σπατάλη εκατομμυρίων σε «ημέτερους»

Η ΝΔ «δεν έχει τίποτα να πει στους μικρομεσαίους που έχει οδηγήσει στην απόγνωση με την πολιτική της», αναφέρει σε σχόλιο του ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στο κυβερνών κόμμα και κατηγορεί την κυβέρνηση για «ανύπαρκτη ενίσχυση» των επαγγελματιών και εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού.

«Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά που η ΝΔ θα επιδιώξει να σχολιάσει τις συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς της αγοράς, θα επιλέξει κάποιον διαφορετικό συνδυασμό στο πληκτρολόγιο πέρα από το copy paste. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποδειχτεί αυτό που λέμε εδώ και καιρό: ότι δεν έχει τίποτα να πει στους μικρομεσαίους που έχει οδηγήσει στην απόγνωση με την πολιτική της», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτει ότι «ειδικά για τον τουρισμό, το μόνο που βλέπουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι σπατάλη εκατομμυρίων για τους ημέτερους του κ. Μητσοτάκη, αλλά ανύπαρκτη ενίσχυση για τους ίδιους».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: