Στην τελική ευθεία το πολυνομοσχέδιο για τα κοινωνικά μέτρα του 2019 (video)

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προετοιμασίες της κυβέρνησης για την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με όλες τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι διατάξεις αφορούν στην καταβολή έκτακτου μερίσματος μέσα στο 2018, την επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους και την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων. Οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, ενώ θα έχει προηγηθεί η πλήρης συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τόσο για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος της φετινής χρονιάς, όσο και για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2019.

Με έμφαση στην ανακούφιση συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη νομοθέτηση, μεταξύ άλλων, στη

  • σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 και 2020
  • καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς
  • μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
  • επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών
  • μείωση φορολογίας επιχειρήσεων σε βάθος 4ετίας, αρχής γενομένης από το 2019 στο 28% από 29%
  • μείωση ΦΠΑ  στο 22% και 12%  από το 2021
  • κατάργηση φόρου επιτηδεύματος για συνταιριασμένους αγρότες, ανενεργές επιχειρήσεις

«Προτεραιότητά μας είναι οι κοινωνικές μας συμμαχίες, με τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος  τονίζοντας ότι «μετά από μια τόσο μακρόχρονη κρίση, κρινόμαστε πια στην πράξη».

Μίλησε επίσης για στοχευμένες πολιτικές για την αύξηση του μισθού, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τόνισε ότι οι κοινωνικές συμμαχίες δομούνται σ’ αυτό το πεδίο και εκεί, όπως είπε, θα δοθεί η εκλογική μάχη.

Ευκ. Τσακαλώτος: Υλοποίηση στοχευμένων κοινωνικών προγραμμάτων και έξοδο στις αγορές αφού εκτονωθεί η κατάσταση λόγω Ιταλίας-Τουρκίας

Η σχεδιαζόμενη από την Ελλάδα ακύρωση της μείωσης των συντάξεων «δεν συνιστά ανάκληση μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei. Αυτό έχει σχέση με τη βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη δέσμευσή της στη συνέχιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», είπε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν αφορά μόνο τον τουριστικό κλάδο, αλλά και μία ευρύτερη σειρά κλάδων και πρόβλεψε ότι ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, θα ανέλθει στο 2,1% το 2018 και το 2,5% το 2019, με «μεγαλύτερη την πιθανότητα υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης».

«Η υλοποίηση των περιοριστικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, συνέχισε ο υπουργός, θα οδηγούσε σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 5%. Ο δημοσιονομικός χώρος (σε σχέση με τον στόχο του 3,5%) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση στοχευμένων κοινωνικών προγραμμάτων και αναπτυξιακών μέτρων», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την επόμενη διετία.

Όσον αφορά την έκδοση εκ νέου κρατικών ομολόγων, ο υπουργός είπε ότι έχουμε διασφαλίσει επαρκή κεφάλαια από την ΕΕ και «δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε στην αγορά για 2 έως 2,5 χρόνια. Θα περιμένουμε, είπε, να καταλαγιάσει η αναστάτωση στην αγορά που έχει προκληθεί από την Ιταλία και την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση με την ευρωπαϊκή πλευρά για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση και παρέπεμψε στις επόμενες συνεδριάσεις του Eurogroup, αν και χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα -υψηλότερο του συμφωνημένου στόχου του 3,5%-, ωστόσο πρόσθεσε ότι, ο δημοσιονομικός χώρος του 2019, δεν επαρκεί από μόνος του, για να καλύψει την μη περικοπή των συντάξεων.

Όσον αφορά στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να βιαστεί η Ελλάδα, δεδομένου ότι οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι καλυμμένες για τουλάχιστον δύο χρόνια.

«Η χώρα χρεοκόπησε και ακόμη σήμερα έχει ένα δυσθεώρητο χρέος. Στη βάση αυτή υπήρξε συμφωνία, αλλά είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα και τώρα θα κατατεθεί ένας προϋπολογισμός, που συμπυκνώνει όχι μόνο τη διάθεση να μην υπάρχουν δεσμεύσεις προς το ΔΝΤ για την περικοπή των συντάξεων, αλλά περιέχει μέσα το σύνολο των ρυθμίσεων που εξήγγειλλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ» σημείωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 ο Νίκος Βούτσης.

«Κάθε κυβέρνηση και πολύ πιο σοβαρές κυβερνήσεις από αυτή, ακόμη και δικές μας κυβερνήσεις, στο τέλος της θητείας τους κάνουν κάποιες παροχές. Αυτή εδώ η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει παροχές με χρήματα που δεν έχει, γιατί έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να τα πληρώσει αυτή» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας μιλώντας στον Real FM.

Στο θέμα της μείωσης των συντάξεων αναφέρθηκε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μίλησε για κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους. «Ζητάμε την οριστική ακύρωση του μέτρου. Ζητάμε τη ριζική αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου γιατί δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και φτωχοποιεί όλους τους συνταξιούχους. Επομένως, δεν αρκεί να σταματήσει η περικοπή μόνο στις παλιές συντάξεις» τόνισε.

«Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με την έκθεση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό σε συνδυασμό με την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης των θεσμών εντός του Νοεμβρίου» σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, Ρεπορτάζ Βίντεο Ρ. Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος