Στην τροχιά της διατήρησης των συντάξεων

«Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην 3η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, ενώ το Euroworking Group έδινε την έγκρισή του για τη διατήρηση των συντάξεων και την υλοποίηση των θετικών μέτρων του προϋπολογισμού που ξεπερνούν τα 900 εκ. ευρώ. Παράλληλα, το ΔΝΤ, διακήρυξε ότι “δεν είναι πλέον σε θέση να επιβάλλει πολιτικές στην Ελλάδα”.

Δεν πρέπει να επιβληθεί κανένα επιπρόσθετο μέτρο λιτότητας στην Ελλάδα, δήλωσε χθες από την Αθήνα, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συναντήθηκε με τον ΠτΔ και σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

“Χαιρόμαστε που ο κ. Τσίπρας θα ψηφίσει μέρος της Πρότασης Νόμου που έχουμε καταθέσει για την μη περικοπή των «παλαιών» συντάξεων και θα «ξεψηφίσει» την δική του που τις περικόπτει”, σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.

“Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «πουλάει» ως επιτυχία τη μη εφαρμογή του νόμου για την περικοπή των συντάξεων που η ίδια έφερε”, ανέφερε το Ποτάμι.

Αλ. Τσίπρας: Μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων στον προϋπολογισμό του 2019

Η προοπτική της συνανάπτυξης και της συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες είναι η προοπτική του μέλλοντος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην 3η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

«Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Euro working Group», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Συνεπώς», σχολίασε, «φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στη καταστροφή και προεξοφλούσαν την περικοπή των συντάξεων, αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δε θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, από αυτή εδώ την αίθουσα».

“Μέτρα ελαφρύνσεων, όχι μόνο για τους πιο αδύναμους αλλά και για την μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα”

«Η χώρα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια βρίσκεται εκτός μνημονίων», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι «πετύχαμε παράλληλα μια συμφωνία για το χρέος που μας ανοίγει ένα καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας» και πως για πρώτη φορά έχουμε μια ρύθμιση για το χρέος που το καθιστά βιώσιμο και διαχειρίσμο.

Επισήμανε ότι έγινε πράξη το αίτημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος να γίνει κοινωνικός εταίρος.

«Το 2010 δεν χρεοκόπησαν μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά ένα ολόκληρο παραγωγικό μοντέλο. Χρεοκόπησε ένα παραγωγικό υπόδειγμα εσωστρεφές, χαμηλής τεχνολογίας, στηριγμένο στην εσωτερική κατανάλωση & τον υπερδανεισμό. Με σπατάλες και αυξανόμενες κοινωνικές -περιφερειακές ανισότητες” , επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

“Βήμα, βήμα αποκαθιστούμε τις απώλειες της κρίσης”, σημείωσε, λέγοντας ειδικότερα ότι η ανεργία του Αυγούστου του 2018 διαμορφώνεται σε 18,9% και παρουσιάζει μείωση 8,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013.

Επισήμανε ότι το 2018 υπήρξε ρεκόρ 17ετίας στο ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων, δηλαδή υπήρξε η μεγαλύτερη αύξηση από το 2001. Τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι ότι το 70% των νέων αυτών θέσεων είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το μέσο ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου του 2018 διαμορφώνεται σε +2,15% σε σχέση με το 2017, ότι οι εξαγωγές παραμένουν σε ανοδική τροχιά κόντρα στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών που τις ήθελαν να σταθεροποιούνται ή να μειώνονται.

Επισήμανε ακόμη την αύξηση κατά 20,5% στον Κύκλο Εργασιών στη Βιομηχανία, τον Αύγουστο του 2018 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017. “Στόχος μας είναι η συμμετοχή της βιομηχανίας να ανέλθει μεσοπρόθεσμα στο 12% του ΑΕΠ”, είπε.

«Ο βιομηχανικός κλάδος δεν είναι ο φτωχός συγγενής αλλά ένας κλάδος που μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα», ενώ αναφέρθηκε στην σημαντική αύξηση της τουριστικής βιομηχανίας και στη συμβολή του στην ανάκαμψη της οικονομίας.

«H Κομισιόν στην φθινοπωρινή έκθεση της, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για πολλά μεγέθη της οικονομίας μας»

«Διεθνές πρότυπο επίλυσης διαφορών η Συμφωνία των Πρεσπών»

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες κινητήριες δυνάμεις, τριών αλληλένδετων διαδικασιών, είπε ο πρωθυπουργός.

“Η Συμφωνία των Πρεσπών, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελεί διεθνές πρότυπο διευθέτησης διαφορών με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο. Μια συμφωνία που αναδεικνύει την Ελλάδα, που προστατεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της χωρίς να κρύβεται στο καβούκι της, με τη ματιά της στο μέλλον.

Η απόφαση που θα πάρουμε σύντομα για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας-Σκοπίων-Βελιγραδίου, η απόφαση της EBRD να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, επιβεβαιώνουν το δρόμο που ανοίγει μπροστά μας.

Και υπάρχουν αντίστοιχα πολλά περιθώρια για διασυνοριακή συνεργασία με χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων και με την Αλβανία, σημείωσε.

Αυτά τα περιφερειακά σχήματα και οι συνέργιες, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια, με επίκεντρο την Βόρεια Ελλάδα.

Όπως είδαμε φέτος στη ΔΕΘ όπου αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ανάμεσα τους ο υπουργός Εμπορίου, βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με ομολόγους τους της περιοχής για να συζητήσουν για σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη.

“Η κυβέρνηση εξετάζει πρωτοβουλίες με έδρα τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία Πλαισίου Ανάπτυξης της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας, ένα σχήμα που έχει πετύχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε τροχιά αξιοποίησης τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας

Μετά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε τροχιά αξιοποίησης βρίσκονται σήμερα τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής, η ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου, τμήμα του οποίου είναι ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου TAP είναι έργο πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και συνιστώσα της ενεργειακής στρατηγικής της ΕΕ.

Η Ελλάδα συνεργάζεται για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, ο οποίος αποτελεί το άθροισμα των υφιστάμενων και των σχεδιαζόμενων ενεργειακών υποδομών φυσικού αερίου, με σημείο εκκίνησης τον τερματικό της Ρεβυθούσας , το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, και τον ΤΑΡ προς τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Μολδαβία, Σερβία.

Το μέλλον της Βόρειας Ελλάδας, το μέλλον της Μακεδονίας, το μέλλον της Θεσσαλονίκης περνά μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ο ΣΒΒΕ είναι πραγματικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών και όχι και λοιπών επιχειρήσεων»

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προσφώνησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος επισήμανε ότι οι βιομηχανίες δέχονται ασφυκτικές πιέσεις.

Ο κ. Σαββάκης απηύθυνε έκκληση στο πολιτικό προσωπικό της χώρας αλλάξει νοοτροπία και να στραφεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Μετά τον Έλληνα πρωθυπουργό στο βήμα του THESSALONIKI SUMMIT 2018 ανέβηκαν οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Σερβίας Άνα Μπίρναμπιτς και η αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άνα Μπίρτσαλ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Ο πρωθυπουργός για τη μη περικοπή των συντάξεων, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των επενδύσεων (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος