Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει στις αρχές της εβδομάδας τρίτο νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει προβλήματα που έχουν ανακύψει από την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση και προβλέπει κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και έκδοση ψηφιακών συντάξεων.

Περίοδος έντονης νομοθετικής εργασίας είναι αυτή που αρχίζει για τη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τις 10 Αυγούστου. Μετά τα νομοσχέδια για το επιτελικό κράτος και το φορολογικό σειρά παίρνει και το λεγόμενο διυπουργικό νομοσχέδιο. Κοινή συνισταμένη όλων των νομοθετικών πρωτοβουλιών και μεγάλο στοίχημα παραμένει η αποτελεσματικότητα που θα επιδειχθεί από το κυβερνητικό επιτελείο.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί και το διυπουργικό νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το άσυλο και την ψηφιακή σύνταξη. Με στόχο την υπερπήδηση των εμποδίων που έχουν δημιουργηθεί από την υιοθέτηση της απλής αναλογικής και την ενίσχυση και διασφάλιση της κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών προβλέπεται:

Η θέσπιση δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Η εξασφάλιση πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπή οικονομικών.

Η εξασφάλιση της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ Α και Β Βαθμού.

Η προσαρμογή του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης -εισήγησης της οικονομικής επιτροπής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δίνουν το τόνο της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής. «Πρόθεση μας είναι στα κρίσιμα ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται με τη δική του νομοθετική πρόταση, ακριβώς για να υπογραμμίζει ότι η χώρα μας ύστερα από πολλά χρόνια έχει τη δυνατότητα για έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που θα αφήνει πίσω του οριστικά την κρίση», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Χαρίτσης στο DOCUMENTO.

Παράλληλα στο διυπουργικό νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση του σημερινού ασύλου στα Πανεπιστήμια, η ίδρυση υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης με στόχο τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας. Η απονομή ψηφιακής σύνταξης με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας και του σημερινού χρόνου αναμονής. Η ενίσχυση του ταμείου αρχαιολογικών πόρων και η διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι τους, ή στο χώρο νοσηλείας τους, έτσι ώστε να μπει τέλος στις ουρές και στην ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων.

Την ίδια ώρα την αποπομπή του Κωνσταντίνου Λούλη από την θέση του γενικού γραμματέα τουρισμού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών που αναφέρει ότι ο κ. Λούλης σε πρόσφατο βιβλίο του εξυμνεί την επτάχρονη δικτατορία και δηλώνει ευθαρσώς ότι είχε προσωπικές σχέσεις με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Λούλη: «Τους όψιμους επικριτές μου, τους παραπέμπω στις δέκα τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Εκεί θα βρουν 60 εγκωμιαστικά σχόλια για την αντικειμενική αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων από εκπροσώπους ΟΛΩΝ των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι κ. Νίκος Τόσκας και Γιάννης Καραγιάννης».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Κωνσταντόπουλος

Μοιράσου το άρθρο: