Τη στήριξη των δήμων της Ηπείρου στο ζήτημα της διαχείρισης της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης ζήτησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά τη συνεδρίαση που είχε το μεσημέρι με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου.


Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, όπου μπορούν οι δήμοι να βοηθήσουν, να παίξουν ρόλο, να διαχειριστούν κονδύλια και αυτό θα είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα. Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος με άξονες, μεταξύ άλλων, την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, την επίσπευση διαδικασίας ασύλου και τις επιστροφές.

Απευθυνόμενος στους Δημάρχους ο υπουργός παρέθεσε τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου. Η 1η προτεραιότητα όπως ανέφερε, είναι η συστηματική δουλειά για τη μείωση των ροών. Αυτό απαιτεί:

  • Καλύτερη φύλαξη των συνόρων
  • Επιτάχυνση διαδικασίας άσυλου
  • Να αυξηθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία «ώστε να στείλουμε το μήνυμα πως δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι» όπως είπε ο Ν. Μηταράκης
  • Ελεγχόμενα κέντρα, «ώστε να λύσουμε θέματα ασφάλειας που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά»
  • Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν ο έλεγχος της καλής λειτουργίας των ΜΚΟ.
  • Η μείωση των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες

Ο υπουργός τόνισε ότι ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα ΠΕΔ Ηπείρου για τη σημερινή συνάντηση, καθώς θεωρεί ότι είναι πολύ ουσιαστικό το ζήτημα του διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, η συνεργασία και η συναπόφαση.

Όπως επισήμανε, με το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη», και συντονισμό όλης της Κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια, να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπου δημιουργούνται.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε περιοχή, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις.

Νωρίτερα, ο κ. Μηταράκης είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιεί επίσκεψη στη δομή φιλοξενίας στον Κατσικά.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: