Σε πεδίο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό. Αφορμή ήταν η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που περιλαμβάνει τους όρους αξιοποίησης της έκτασης στο παλιό αεροδρόμιο και το παράκτιο μέτωπο της περιοχής. Η εταιρία υποστηρίζει ότι το περιεχόμενο της ΚΥΑ θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση της επένδυσης, καθώς απαιτεί την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού σε κάθε βήμα του έργου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, ότι η υπουργική απόφαση θα ανακληθεί και ότι το έργο, θα προχωρήσει άμεσα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. για παρασκηνιακή συμφωνία με στόχο περισσότερο μπετόν, λιγότερο πράσινο και περισσότερα κέρδη στον ιδιώτη επενδυτή.

Σύμφωνα με τους όρους αξιοποίησης της έκτασης που περιλαμβάνονται στην απόφαση, προβλέπεται ότι η συνολική έκταση του έργου ανέρχεται στα 2 εκατ. τ.μ. με την ελάχιστη επιφάνεια πρασίνου και ελεύθερων χώρων να υπολογίζεται στα 1,6 εκατ. τ.μ. και την μέγιστη δόμηση να μην ξεπερνά τα 350.000 τ.μ. Τα κτίρια που θα ανεγερθούν, θα πρέπει να είναι έως διώροφα με μέγιστο ύψος τα 10 μέτρα. Εξαιρείται ένα κτίριο, ειδικής αρχιτεκτονικής, με επιτρεπόμενο ύψος τα 200 μέτρα.

Με αιχμηρό τρόπο απάντησαν στην ανακοίνωση της εταιρίας και οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Επικρατείας οι οποίοι κάνουν λόγο για προεκλογική συνεννόηση της Lamda Development με τη Νέα Δημοκρατία, με στόχο να επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση και να πετύχει καλύτερους όρους.

«Μέχρι χθες ο κ. Μητσοτάκης, με την ανοχή του κ. Λάτση, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δεν εκδίδει τις Υπουργικές Αποφάσεις για το Ελληνικό. Τώρα που εκδόθηκαν οι αποφάσεις, η εταιρεία καταγγέλλει ότι εμποδίζουμε το έργο, το οποίο εμείς ολοκληρώσαμε και με δική της ευθύνη κωλυσιεργεί τόσους μήνες. Οι μάσκες έπεσαν. Η εταιρεία, σε προφανή συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, επιδιώκει μια νέα συμφωνία με μεγαλύτερα κέρδη για τον ιδιώτη, περισσότερο μπετόν και λιγότερο πράσινο» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης.

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το έργο με τους όρους που είχαν προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δηλαδή, χωρίς τις σημαντικές αλλαγές που επιτεύχθηκαν κατά την κύρωση της σύμβασης στη Βουλή, όπως είναι η αύξηση της έκτασης του πράσινου, το ελεύθερο και αδόμητο μέτωπο στην παραλία και οι υποδομές δημοσίου συμφέροντος. Θα επανέλθουμε αν χρειαστεί» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Πηγή ΕΡτ, ρεπορτάζ Ακης Αθανασόπουλος

Μοιράσου το άρθρο: