(EUROKINISSI)

Σε κοινούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν, επίσης, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες. Ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί, αλλά και για τις διαβουλεύσεις με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σε κοινό ανακοινωθέν, μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αναφέρεται πως στη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 9 Αυγούστου, και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, αλλά και τις προσπάθειες με την ειδική απεσταλμένη του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, καθώς και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Οι δύο πλευρές τονίζουν πως έγινε, ακόμη, ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα Κατεχόμενα.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Παράλληλα, διατύπωσαν την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μία βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

Είναι μια ουσιαστική επίσκεψη, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον Ν. Αναστασιάδη, καθώς το Κυπριακό -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας- βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Τα προσκόμματα της άλλης πλευράς δεν οδηγούν σε πρόοδο παρά την επικοδομητική συμπεριφορά της Κύπρου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Κύπριο Πρόεδρο. Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας εξακολουθεί να προκαλεί ενώ η συγκρουσιακή ρητορική της δείχνει την απομόνωσή της, συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα παραμένει ο σταθερός συμπαραστάτης στην εθνική υπόθεση της Κύπρου. Αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού χωρίς να παραγνωρίζω ότι αφορά τους Κυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους» τόνισε ο κ.Αναστασιάδης και υπογράμμισε ότι θα υπάρξει ενημέρωση και πρόβληματισμός  για τις απαράδεκες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ. Είναι κάτι που αναδεικνύει και αποδεικνύει την έντονη ανησυχία της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά και τον προβληματισμό μας για τις αξιώσεις της Τουρκίας, προσέθεσε .

Στη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, αναφερόμενος στις εγγυήσεις, επισήμανε: Πόσο δικαιολογείται η αξίωση να συνεχίσουν οι εγγυήσεις; Δηλαδή, η συνέχιση του ελέγχου ακόμα και μετά την εξεύρεση λύσης που θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες; Έχουμε κάνει βήματα. Εκφράζουμε προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της ‘Αγκυρας και την προοπτική για έναν νέο εποικοδομητικό διάλογο.

«Θα έχουμε συντονισμό δράσεων στα Ηνωμένα Έθνη και στην ΕΕ. Να χαράξουμε από κοινού πολιτική» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Οι Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Αναφορικά με τις νέες απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα, ο οποίος επεδίωξε να συνδέσει και εμπλέξει την υπόθεση του φυσικού αερίου με τις συνομιλίες για το Κυπριακό επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η απουσία λύσης οφείλεται στο ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιρασθούν εξουσίες αλλά και το φυσικό αέριο, η Λευκωσία τόνισε, ότι καταδεικνύουν την ευθύνη της Άγκυρας για την στασιμότητα στο Κυπριακό και την υπονόμευση της προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών.

Βολές εξαπέλυσε το Κυπριακό ΥΠΕΞ σχετικά και με την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει Γενικό Προξενείο στην Αμμόχωστο.

Ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, δήλωσε στη Φωνή της Ελλάδας ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην περίκλειστη πόλη.
Αναφερόμενος εξ άλλου, στην πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει Γενικό Προξενείο στην Αμμόχωστο, ο κ. Ιωαννου έκανε λόγο για παράνομη ενέργεια και επίδειξη της τουρκικής προκλητικότητας

Δύσκολος νευρικός και ασταθής γείτονας η Τουρκία. Εμείς δεν πρέπει να μπαίνουμε στα δικά της νερά και να παίζουμε το δικό της παιχνίδι, τόνισε στο πρώτο πρόγραμμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης

Ρεπορτάζ: Νίκος Μελετης

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: