Στο Ελσίνκι μεταφέρεται το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, το οποίο πραγματοποιεί το συνέδριο του στην φιλανδική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εκλεγεί ο υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Στο παγωμένο Ελσίνκι βρίσκονται ήδη, πέντε  αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 14 επίτροποι και παραπάνω από 800 σύνεδροι, οι οποίοι συνθέτουν το σκηνικό του διήμερου συνεδρίου, στο οποίο η ΝΔ θα έχει έντονη παρουσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει δύο παρεμβάσεις. Μία σε πάνελ της ολομέλειας με θέμα: «Ευημερία για όλους – Περισσότερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για την Ευρωπαϊκή οικονομία», ενώ θα ακολουθήσει η   η ομιλία του στην ολομέλεια του Συνεδρίου και στις 20.00  θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Ε.Λ.Κ. Αύριο στις 1100 Την Πέμπτη  στις 11.00 ο Πρόεδρος της Ν.Δ. και η Ελληνική αντιπροσωπεία θα ψηφίσουν για τον υποψήφιο πρόεδρο του Ε.Λ.Κ. για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σειρά διμερών επαφών. Μεταξύ των άλλων αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ , σε ένα ραντεβού το οποίο είχε ματαιωθεί την τελευταία στιγμή πριν από περίπου ένα μήνα στις Βρυξέλλες,  τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jurki Katainen, τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Pablo Casado και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ της Κύπρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.  

Την γαλάζια αποστολή αποτελούν εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος, οι δύο αντιπρόεδροι, ο γραμματέας της ΝΔ , ο γραμματέας της ΚΟ,  οι πέντε ευρωβουλευτές,  ο Ελληνας επίτροπος, ο τομεάρχης Εξωτερικών, ο τομεάρχης Μετανάστευσης, ο γραμματέας διεθνών σχέσεων, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μειμαράκης, ο οποίος θα είναι αυτός που θα ηγηθεί και της εκλογικής μάχης στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Για το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα η εκλογή κυβέρνησης της ΝΔ στη χώρα μας  αποτελεί σημαντικό στόχο, ως μήνυμα κατά του λαικισμού, κάτι που  αναμένεται να αποτυπωθεί  στην πράξη στην καμπάνια του ΕΛΚ  για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, η οποία θα αρχίσει επισήμως τον Δεκέμβριο.

Όπως όλα δείχνουν μεγάλο φαβορί για τη θέση του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν είναι ο σημερινός επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο στηρίζει και η ΝΔ. Αντίπαλος του κ.Βέμπερ, θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Φιλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η πληροφορία που θέλει τον αντίπαλο του ΕΛΚ, το ευρωπαικό σοσιαλιστικό κόμμα να έχει ήδη αποφασίσει την επιλογή του Φρανς Τίμερμανς , ως δικό του υποψηφίου για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής. Η λεπτομέρεια πάντως που δείχνει να κάνει τη διαφορά είναι πως ο κ.Τίμερμανς ουσιαστικά επελέγη πίσω από κλειστές πόρτες , μέσω διορισμού και όχι μέσω ψηφοφορίας όπως θα κάνει αύριο το ΕΛΚ στο Ελσίνκι για το δικό του υποψήφιο.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τρουπής

Μοιράσου το άρθρο: