Εκτός από το εξωτερικό, η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει και την πολιτική συναίνεση στους χειρισμούς της. Θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αποτέλεσε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Για όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις πρωτοβουλίες καταγγελίας της τουρκικής προκλητικότητας σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών τους εκπροσώπους των κομμάτων στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι παρά τις επιμέρους διαφωνίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, υπάρχει αρραγές πολιτικό μέτωπο απέναντι στις ενέργειες της Τουρκίας που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Ο Νίκος Δένδιας είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Η συνομιλία έγινε αμέσως μετά την συνάντηση, του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ με τον Μάικ Πομπέο στην Ουάσινγκτον.

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το περιεχόμενο των δύο επιστολών που έστειλε η κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της και ανέφερε ότι με τις επιστολές ζητείται από τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ να καταδικάσουν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη στρατιωτική συμφωνία που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου, στη διάρκεια συνάντησης των δύο ανδρών στην Κωνσταντινούπολη.

«Η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας ότι πρόκειται για φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Παρασκευή, «για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων». Η La Repubblica υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni».

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρώτου προγράμματος δεν θα έρθει τελικά στην Αθήνα την Παρασκευή ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών, για τη σύνοδο της Παρευξείνιας Συνεργασίας.

Σε όλα τα διπλωματικά μέτωπα η Αθήνα ξεδιπλώνει πρωτοβουλίες για την ουσιαστική απομόνωση της Τουρκίας και των παράνομων ενεργειών της στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκική παραβατική συμπεριφορά, θα αποτυπωθεί στα συμπεράσματα του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Σε συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιουβάλ Στάιντιζ στην Μαδρίτη, επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση του Ισραήλ για τα ενεργειακά έργα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: ΕΣΕΠ: «Εθνική σύμπνοια και ομόνοια»-Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας (video)

Μοιράσου το άρθρο: