Συγκίνηση και τιμή στον Κωστή Στεφανόπουλο που “έφυγε” από τη ζωή (video)

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε η απώλεια στις 11 το βράδυ της Κυριακής, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, όπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, που απηχεί την καθολική άποψη του πολιτικού κόσμου και όχι μόνο.

Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» από τις 17 του μήνα με επιπλοκές πνευμονίας. Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε.

Η επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί αύριο Τρίτη στις 14:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Ψυχικό, ενώ η ταφή θα γίνει στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας., την Τετάρτη.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε ένα μακρύ και επιτυχημένο βίο στα κοινά, φτάνοντας ως το ύπατο αξίωμα της χώρας το οποίο υπηρέτησε με τρόπο υποδειγματικό και καθολικά αποδεκτό.

Γεννημένος στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και ως το 1975 άσκησε ενεργό δικηγορία.

Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 1964. Αμέσως μετά την πτώση της χούντας, συμμετείχε στην πρώτη κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωσταντίνου Καραμανλή, μέχρι το 1977 όπου επανεκλέγεται βουλευτής Πατρών και θεωρείται ήδη ένα από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

Το Δεκέμβριο του 1981, διεκδίκησε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα εξέλεξε πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μέχρι το 1985.

Το Σεπτέμβριο του 1984, ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πήρε 41 ψήφους χάνοντας την προεδρία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Το 1985 ιδρύει την ΔΗΑΝΑ. Τρεις μέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική.

Στις 8 Μαρτίου 1995, με την υποστήριξη 11 βουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ), η οποία τον είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα και 170 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη πανηγυρικά στην τρίτη ψηφοφορία, πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το 2000 επανεκλέγεται στο ύπατο αξίωμα της χώρας, με 269 ψήφους και έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.

Ιστορική θα μείνει η ομιλία του παρουσία του Μπιλ Κλίντον το 1999 όταν απαρίθμησε τα δίκαια εθνικά αιτήματα της χώρας.

Το Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και είναι Επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας.

Συλλυπητήρια απ’ όλους

Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία εξέφρασε τα συλληπητήρια της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε εθνική παρακαταθήκη τη συνολική πολιτική διαδρομή του Κωστή Στεφανόπουλου. «Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ως ένα πολιτικό με όραμα για την κοινωνία και με έγνοια για το συμφέρον της χώρας, περιγράφει τον εκλιπόντα Κωστή Στεφανόπουλο το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με σχετικό δελτίο Τύπου. Αναλυτικά, «ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου. Ο εκλιπών, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε, κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

«Εκφράζω τη βαθύτατη συγκίνησή μου για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.Υπηρέτησε με εντιμότητα πολιτικές αρχές και διακρίθηκε σε κρίσιμες στιγμές του πολιτικού βίου της χώρας για τη γενναιότητα και την παρρησία του. Τίμησε το αξίωμά του με την υποδειγματική αφοσίωσή του στο δημόσιο συμφέρον όπως και τη διεκδίκηση και προβολή όλων των αξιών και προταγμάτων που ενώνουν και δεν διχάζουν τον λαό. Ο σεβασμός και η αγάπη με την οποία ο ελληνικός λαός τον περιέβαλε ήταν η αναγνώριση του εξαίρετου πολιτικού ήθους του, αλλά και της σεμνότητας και απλότητας που τον χαρακτήριζαν. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του» δήλωσε σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, εκφράζοντας «την οδύνη, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου». «Ο Κωστής Στεφανόπουλος» όπως σημειώνει «υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός που ενσάρκωσε, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, το πολιτικό ήθος και τη σοβαρότητα, υπηρετώντας την Ελλάδα με σεμνότητα και υπευθυνότητα, θέτοντας πάντοτε ως γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας». Και καταλήγει: «Από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, υπήρξε η δημοκρατική φωνή της Ελλάδας διεθνώς. Μια φωνή αξιοπρέπειας και υπευθυνότητας που εξέφρασε και ένωσε όλους τους Έλληνες πολίτες».

“Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει πίσω του ένα πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, ένα υπόδειγμα πολιτικού”, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος τίμησε την Ελλάδα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ταυτίστηκε με το ήθος, τη σοβαρότητα, τη συναίνεση. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του» έγραψε στο Twitter η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Τον σεβασμό του για τον Κωστή Στεφανόπουλο, εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο facebook, γράφοντας για σημαντικές, αλλά όχι τόσο γνωστές, πτυχές της ζωής του και της πολιτικής του καριέρας. «Κάποια πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για έναν πρόεδρο που ποτέ δεν τον είπαν Κωνσταντίνο παρά μόνο Κωστή. Όταν βγήκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας σταμάτησε να εισπράττει τη βουλευτική του αποζημίωση. Αρνήθηκε και τα αναδρομικά που εξασφάλιζαν κατά καιρούς οι βουλευτές. Το ’81 είχε χάσει από τον Αβέρωφ την προεδρία της ΝΔ και το ’84 είχε χάσει την προεδρία της ΝΔ από τον Μητσοτάκη. Ήταν ο μόνος πολιτικός της συντηρητικής παράταξης που δεν συμφώνησε στην παραπομπή Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο το ’89. Αρνήθηκε να γίνει βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ. Εκτός από κολυμβητής ήταν δεινός σκακιστής, έπαιζε πινγκ πονγκ στα νιάτα του αλλά και μπιλιάρδο στις λέσχες και τα καφενεία της Αχαΐας. Η ΔΗΑΝΑ, το κόμμα του, επέστρεψε στο κράτος την προεκλογική επιχορήγηση που έλαβε και δεν ξόδεψε. Ακόμα και σε ιδιώτες που είχαν ενισχύσει το κόμμα του, επέστρεψε λεφτά. Υπερασπίστηκε από τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας το δικαίωμα του Οδυσσέα Τσενάι να σηκώσει ως αριστούχος μαθητής την ελληνική σημαία. «Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας, όπως είπε ο Ισοκράτης» ήταν η ιστορική του δήλωση. Στο Προεδρικό δεχόταν, χωρίς κάμερες, να συναντηθεί με όποιον πολίτη το ζητούσε. Ανάμεσά τους η Μάγια Μελάγια αλλά και ο Λευτέρης Πανταζής (μετά από παράκληση ενός αστυνομικού της φρουράς του). Τη γυναίκα του, την Τζένη, την έχασε το 1987. Λίγα χρόνια πριν είχε χάσει και τον αδερφό του Σπύρο. Τον φίλο του δηλαδή, που μαζί, την ίδια μέρα, παντρεύτηκαν δύο αδερφές. Ήταν ευτυχής που κανένα από τα τρία παιδιά του δεν ακολούθησε τον δρόμο της πολιτικής. «Κωστής Στεφανόπουλος ένας μοναχικός πρόεδρος», είναι ο τίτλος του βιβλίου της φίλης του και βιογράφου του Νίτσας Λουλέ. Καλό ταξίδι Πρόεδρε».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ότι «Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει παρακαταθήκη το πολιτικό ήθος που δίδαξε & την πολιτική αλήθειας που άσκησε. Περνά στην Ιστορία με το έργο του».

«Σήμερα στη εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων της Υπερμάχου Στρατηγού το Έθνος αποχαιρετά τον Εθνικό ηγέτη τον έντιμο Έλληνα Κωστή Στεφανόπουλο» έγραψε στο Twitter ο υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Ο πολιτικός κόσμος έγινε φτωχότερος, ο Κωστής Στεφανόπουλος, ανήκει στη γενιά των παλαιών και τίμιων πολιτικών, που αρχίζουν στις ημέρες μας να σπανίζουν. Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων.

«Για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει σε μήνυμά του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου εκφράζει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή του για τον θάνατο του πολιτικού που, όπως αναφέρει, άφησε τη “σφραγίδα” του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα σπάνιο πολιτικό, μοναδικό ρήτορα, ευπατρίδη, ευγενή, σεμνό και ακέραιο άνθρωπο, εμβληματική φυσιογνωμία της πολιτικής στη χώρα μας.

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας υποδειγματικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με βαθιά αφοσίωση στο εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, με προσοχή να υπερβαίνει και να συμβιβάζει τις αντιθέσεις, με ακεραιότητα και εντιμότητα στην άσκηση των καθηκόντων του, υπηρέτησε τη χώρα με παραδειγματική αξιοπρέπεια» δήλωσε ο Κώστας Σημίτης για την εκδημία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Mε λύπη πληροφορήθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τον θάνατο του πρώην προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ενός ανδρός, όπως τονίζει, «που αποτέλεσε υπόδειγμα συνεπούς και αξιοπρεπούς υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος». Σε γραπτή δήλωση ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ευπατρίδης πολιτικός και πρότυπο εντιμότητας και ακεραιότητας καθ΄ όλη την πορεία ενάσκησης των πολιτικών και πολιτειακών του καθηκόντων».

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

Με αφορμή το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ www.ertnews.gr στη διεύθυνση https://www.ertnews.gr/sti-mnimi-tou-kosti-stefanopoulou-20-noemvriou-2016/, το επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Αντ’ αυτού», παραγωγής 1999 με την Εύη Κυριακοπούλου, στο οποίο ο πολιτικός της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος μιλά για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Αφηγείται την πρώτη γνωριμία του μαζί του στα Καλάβρυτα, όταν ο Κ. Στεφανόπουλος ήταν υπουργός Εσωτερικών (1974-1976) και βουλευτής Αχαΐας. Αναφέρεται στην πολιτική αντιπαράθεσή τους στη Βουλή το 1981, εστιάζοντας στην αυθεντική πολιτική συμπεριφορά και το ήθος του Κ. Στεφανόπουλου. Κάνει μνεία στη φιλική σχέση τους και θυμάται περιστατικά της περιοδείας του Κωστή Στεφανόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας στις μικρές Κυκλάδες, που φωτίζουν πτυχές της προσωπικότητάς του αλλά και του χαρακτήρα του.

Επίσης, κάνει λόγο για τη δράση του και την υποδειγματική άσκηση των καθηκόντων του κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, γεγονός που τον κατέστησε, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Μανώλης Γλέζος «εκφραστή της θέλησης όλου του ελληνικού λαού» και «λειτουργό της Δημοκρατίας». Η σκηνοθεσία είναι της Πανδώρας Μουρίκη.

Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος