Νέα δεδομένα για τη διευθέτηση του τηλεοπτικού τοπίου, καθώς επιτεύχθηκε η επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Πρόεδρος ορίστηκε ο Αθανάσιος Κουτρομάνος και Αντιπρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης.

Μέλη είναι η Πόπη Διαμαντάκου,ο Βασίλης Καραποστόλης, ο Νίκος Κιάος, ο Γιώργος ΠλειόςΛίλιαν ΜήτρουΔήμητρα Παπαδοπούλου και ο Γιώργος Σαρειδάκης.

Η χθεσινή ήταν η Διάσκεψη με αντικείμενο τη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής και, όπως είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, θα ήταν και τελευταία αν και αυτή απέβαινε άκαρπη όπως οι προηγούμενες.

Το νέο ΕΣΡ ψηφίστηκε με 20 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και 4 «παρών» από ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων.

«Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν.Παππάς, προσθέτοντας ότι «ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός».

«Η συναίνεση που επιτεύχθηκε αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «ακόμη και η ΝΔ αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιστρέψει στην νομιμότητα».

Ανάλογη ανακοίνωση έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ,τονίζοντας ότι: «Σήμερα ηττήθηκε ένα μακρόχρονο καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας».

«Για μεγάλη πολιτική ήττα και άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης» έκαναν λόγο πηγές της ΝΔ, σημειώνοντας: «Με την υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας βάλαμε τέλος στο καθεστώς ανομίας που προκάλεσε ο κ. Παππάς. Με τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής και σε ένα βαθμό με τη δήλωση του κ. Παππά, η Κυβέρνηση παραδέχθηκε, έστω και με καθυστέρηση, το λάθος της με τις 4 άδειες», κατέληξε η ανακοίνωση της ΝΔ.

«Για δικαίωση των θέσεων της», μίλησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Διαμορφώθηκε τελικά η πολυπόθητη συνεννόηση», σχολίασε το Ποτάμι.

«Οι θέσεις των μελών μοιράστηκαν ως λάφυρα», ανέφερε η Ένωση Κεντρώων.

Είχαν προηγηθεί συνεχείς διαβουλεύσεις το προηγούμενο διάστημα στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας και ως συμβιβαστική πρόταση ο Νίκος Βούτσης πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ το προταθέντα από την ΝΔ Αθανάσιο Κουτρουμάνο και Αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη.

Προηγήθηκε εξάλλου και η δημόσια δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά σύμφωνα με την οποία «το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες» και «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής».

Ο Νίκος Δένδιας, αν και δέχθηκε ως θετική την τελευταία δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παππά, ζήτησε την τοποθέτηση του κ. Βούτση ως προέδρου της Βουλής και τρίτου πολιτειακού παράγοντα και ανέφερε ότι αυτή θα είναι η λιδία λίθος για την περαιτέρω στάση της ΝΔ.

Ο αριθμός ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική άποψη του υπουργού και ως τέτοια την έχουμε χρεωθεί, είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «με αυτή την έννοια σε αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία θέλετε τη δική μου δεσμευτική δήλωση. Είναι προφανές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση σε έναν αυξημένο αριθμό και ια υπάρξει και θα υπάρξει διάλογος στο ΕΣΡ αλλά και διαβούλευση από την πλευρά μας».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Σε κλίμα συναίνεσης λευκός καπνός στο ΕΣΡ – H νέα σύνθεση (video)

Μοιράσου το άρθρο: