Η συναίνεση των κομμάτων είναι η απάντηση στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Εθνική σύμπνοια διαπιστώθηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Αυτό είναι το δυνατότερο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα με σοβαρότητα και ψυχραιμία.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αποκάλυψε ότι στο σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

Την ανάγκη να υπάρξει επιστροφή της χώρας στην ενεργητική εξωτερική πολιτική με την άσκηση πίεσης αλλά και με συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία, ζήτησε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές, είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την κυριαρχία της, είτε μόνη, είτε με άλλους μαζί, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Στη δημοσιότητα, εξ άλλου, δόθηκε το περιεχόμενο των δύο επιστολών με αποδέκτες το ΣΑ και το ΓΓ του ΟΗΕ, με τις οποίες ζητείται η καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Στις επιστολές επισημαίνεται, ότι οι θαλάσσιες ζώνες των δυο χωρών δεν γειτνιάζουν, ότι η Συμφωνία παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ότι είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή.

Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Ελλάδα, συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού, με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Παράλληλα συζητήθηκε και η προετοιμασία του ταξιδιού του κ.Μητσοτακη στις ΗΠΑ από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου και η συνάντησή του με τον Ντ. Τραμπ.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική είδηση:

Στον ΟΗΕ οι δύο επιστολές – Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (video)

Μοιράσου το άρθρο: