Με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον, συναντάται σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή την αυριανή  1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ στην Αθήνα.

Ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο θα κατατεθούν στη Βουλή οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων ανοιχτά της Κρήτης και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η στενή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας αλλά και η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην αυριανή τετραμερή διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – ΗΠΑ για θέματα ενέργειας, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν εργάζονται στην κατεύθυνση η ενέργεια να μην είναι πηγή προβλημάτων, αλλά ένα μέσο συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στη χώρα μας, υπουργική διάσκεψη για ζητήματα ενέργειας, στην οποία συμμετέχει και η αμερικανική κυβέρνηση.

Στόχος η σύσταση μιας ομάδας εργασίας με υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπηρεσιακούς αξιωματούχους, που θα προσδιορίσει συγκεκριμένα projects, ανά θεματικό τομέα συνεργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της Ομάδας Εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών και του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίστηκε «η σημασία των προσπαθειών στην Ευρώπη για διαφοροποίηση ως προς τις ενεργειακές πηγές, προκειμένου να προωθηθεί η περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως σημειώνεται, χαιρετίστηκε ο ρόλος της ως πυλώνας σταθερότητας και ως περιφερειακού κόμβου (προμήθειας, παροχής) φυσικού αερίου. Περαιτέρω, όπως γίνεται γνωστό, συζήτησαν γύρω από τις δυνατότητες αμερικανικών ιδιωτικών επενδύσεων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, τις ευκαιρίες που αναδύονται στην αγορά υδρογονανθράκων, καθώς και την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προς αυτό το σκοπό, επισημαίνεται, αμφότερες πλευρές ανέλαβαν τη δέσμευση για τη διασφάλιση των όρων διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού, προκειμένου να ενθαρρυνθεί έτι περαιτέρω η πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ενεργειακές Πηγές Φράνσις Φάνον, όπως γνωστοποιήθηκε, συνεχάρη την Ελλάδα για την επικείμενη ολοκλήρωση του οικείου (ελληνικού, εθνικού) τμήματος του Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), τις εν εξελίξει εργασίες κατασκευής του Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδος- Βουλγαρίας, καθώς και για τον σχεδιασμό βελτίωσης της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: ‘Αντζυ Μανουσέλη

Μοιράσου το άρθρο: