Με διαφωνίες αλλά και συμφωνία για συνέχιση των συζητήσεων για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογαν στο Λονδίνο, στον απόηχο της παράτυπης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Το επίμαχο πρόσφατο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης τέθηκε επί τάπητος, όπως και όλα τα εθνικά θέματα, με κύριο το προσφυγικό. Η συνάντηση αποτιμάται στην Αθήνα ως μία ουσιαστική συζήτηση, στην οποία κατεγράφησαν εκ νέου οι διαφωνίες των δύο πλευρών.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα σοβαρότητας αλλά και οικειότητας. «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Δεν περιμένουμε ότι θα αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία. Εθίγησαν όλες οι τουρκικές προκλήσεις τόνισε.
«Η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν θα έχει μέλλον», σημείωσε παράλληλα ο Υπουργός.

Ενδεικτικό της ανοικτής και δύσκολης συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών ήταν το γεγονός ότι η συνάντηση διήρκησε μιάμιση ώρα, δηλαδή τριπλάσιο χρόνο από τον προκαθορισμένο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως κατεγράφησαν οι διαφωνίες των δύο πλευρών, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να ξεπεραστούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στον Νίκο Δένδια να συγκαλέσει Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Για το περιεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντoγάν, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Σήμερα ο κ. Δένδιας μεταβαίνει στην Μπρατισλάβα για τη διήμερη Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ όπου θα εξεταστούν θέματα ασφαλείας. Στο περιθώριο των εργασιών ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του, καθώς και με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΑΣΕ για τις Εθνικές Μειονότητες.

Την τουρκική παραβατικότητα έθεσε ο κ. Μητσοτάκης και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει πως η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών της Συμμαχίας.

Η αγνόηση του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ανέφερε το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Εξάλλου σε κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.

Πάντως, πριν καν ολοκληρωθεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν.

Η ΕΕ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Υποχωρητική τακτική έναντι του Ερντογάν και του ΝΑΤΟ καταλογίζει στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η στάση της κυβέρνησης εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους και αναρωτήθηκε αν είναι αυτή εικόνα σοβαρής κυβέρνησης. Κυβερνητικές πηγές απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα έκαναν λόγο για «κίνηση πολιτικής ανωριμότητας».

Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι η κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα και επιχειρεί τώρα να το υποβαθμίσει.

Βολές κατά της κυβέρνησης και από ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΜΕΡΑ25.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: