Με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των επαφών που έχει ο πρωθυπουργός για την αξιολόγηση και την πορεία του κυβερνητικού έργου, καθώς και τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων.

«Εμπιστευόμαστε τον Έλληνα δημόσιο λειτουργό και θέλουμε να του δώσουμε περισσότερα κίνητρα και περισσότερα εργαλεία για να κάνει καλά τη δουλειά του», είπε ο πρωθυπουργός πριν ξεκινήσει η συνάντηση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικά στις ρυθμίσεις που έχουν γίνει για το Επιτελικό Κράτος και συνολικά την δημόσια διοίκηση, που αφορά στη δυνατότητα που δίνεται στους Γενικούς Διευθυντές να εκδίδουν ατομικές διοικητικές πράξεις, κάτι που όπως είπε, αποτελεί τεράστια τομή και αποκομματικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Κράτος.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό κράτος τις περιφέρειες και τους δήμους μια εμβληματική μεταρρύθμιση, όπως τη χαρακτήρισε, που θα ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο έργο του πρώτου κυβερνητικού εξαμήνου συνοψίζοντας την «ιστορική μεταρρύθμιση της ψήφου των αποδήμων, πέντε νομοθετικές τροπολογίες και 70 δράσεις».

Ως προς τον προγραμματισμό κατατέθηκε πρόγραμμα νέων παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών.

‘Οπως τονίζεται, το 2020 ξεκαθαρίζουν οι αρμοδιότητες κράτους, δήμων και Περιφερειών έρχονται 9 νέα νομοσχέδια και 90 ρυθμίσεις.

Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένονται εντός του έτους περιλαμβάνονται η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης και η ενίσχυση της τελευταίας με διεύρυνση αρμοδιοτήτων, πρόσθετους πόρους και προσωπικό.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ, που θα ισχύσει έως το 2023 και θα είναι ύψους 3 δισ. ευρώ, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Εντός του έτους θα κατατεθεί ο νέος εκλογικός νόμος για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, με κατάργηση της απλής αναλογικής που ίσχυσε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Προωθείται, επίσης, η «οριστική επίλυση» του προβλήματος ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων, η ανάπτυξη της τηλεργασίας στο Δημόσιο, η απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης ληξιαρχικών πράξεων, η επιτάχυνση της διαδικασίας κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας κ.λπ.

Στο επίκεντρο η αναμόρφωση του νόμου για το ΑΣΕΠ με στόχο την επιτάχυνση των προσλήψεων, η αναμόρφωση του δημόσιου υπαλληλικού κώδικα με αλλαγές στο πειθαρχικό, στις προαγωγές αλλά και μια σειρά από ρυθμίσεις που θα δώσουν περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό στους δήμους.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

Μοιράσου το άρθρο: