Η αναπτυξιακή προοπτική της αυτοδιοίκησης και οι νέες αρμοδιότητες των δήμων ενόψει του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, βρέθηκαν επί τάπητος στην σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, με το προεδρείο και το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Σε δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει στη γόνιμη συνεργασία καθώς και ότι «η κυβέρνηση αυτή εμπιστεύεται την τοπική αυτοδιοίκηση πόσο μάλλον την αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού. Θέλουμε να σας δώσουμε τη δυνατότητα να είστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που έχουν ήδη υλοποιηθεί: «Δώσαμε λύσεις σε ζητήματα κυβερνησιμότητας είπε χαρακτηριστικά, τα οποία προέκυψαν από τις δυσλειτουργίες της απλής αναλογικής. Έχει διευκολυνθεί η υπογραφή δημοτικών συμβάσεων για παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες, έχει διασφαλιστεί και ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», είπε μεταξύ άλλων οι Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν προτάσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αφορούν στο νέο ΕΣΠΑ, στην  εμπλοκή των δήμων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και στην πρόθεση της κυβέρνησης για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης συζητήθηκε και το πλαίσιο της αναμόρφωσης  του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις. Το βασικό πλαίσιο αυτού του νόμου δεν μπορεί να αλλάξει, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκή νομοθεσία, ωστόσο, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «γνωρίζουμε που είναι οι δυσλειτουργίες, δεν θα ξεφύγουμε από το πλαίσιο του νόμου και από τις αρχές της διαφάνειας, ωστόσο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα κάνει τη ζωή σας καλύτερη» είπε μιλώντας στους δημάρχους

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε ότι πρέπει να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της αυτοδιοίκησης και ζήτησε αμοιβαία υποστήριξη από την κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεραστούν παθογένειες ετών.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: