Συνεργασία με τους 13 περιφερειάρχες, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο της συνάντησης, βρέθηκαν τα έργα στις περιφέρειες μέσω ΕΣΠΑ, η διαχείριση του μεταναστευτικού, η πρόσθετη χρηματοδότηση και οι αρμοδιότητες τους. «Στόχος να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και τις χαμένες ευκαιρίες. Κοινό μας στοίχημα είναι η ανάπτυξη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να δείξουν  αλληλεγγύη προς τα νησιά κάλεσε τους 13 περιφερειάρχες ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να σηκώσουν ισομερώς το βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος με την κυβέρνηση να ανακοινώνει νέα μέτρα την προσεχή Τετάρτη. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, «τα μέτρα που θα ανακοινωθούν μας βρίσκουν σύμφωνους».

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, προσλαμβάνονται 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.

«Όλοι οι περιφερειάρχες και με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων θα είναι οπλισμένοι με έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για να κερδίσουμε και τον χαμένο καιρό και τις χαμένες ευκαιρίες. Και όλοι οι περιφερειάρχες θα έχουν πια στα χέρια τους έναν κατάλογο με προβλήματα που εντοπίστηκαν αλλά και τους στόχους που θέτουμε ανά περιοχή. Θα προσφέρουμε κάθε τεχνική βοήθεια στις περιφέρειες, θα προχωρήσουμε σε θεσμικές παρεμβάσεις που θα λύσουν τα χέρια σας ώστε θα μπορείτε να δράσετε γρήγορα. Περιμένουμε όμως από όλους σας να εντείνετε τις προσπάθειές σας γιατί η ανάπτυξη για όλους, η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα είναι το κοινό μας στοίχημα και είναι ένα στοίχημα το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε περισσότερες αρμοδιότητες και μεγαλύτερη χρηματοδότηση στις περιφέρειες που θα είναι συνεπείς και θα υλοποιούν περισσότερα έργα.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Ο συντονισμός της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εθνική ανάπτυξη. Η βαρύτητα που δίνει ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φαίνεται αποδεικνύεται έμπρακτα και από το γεγονός ότι συναντιόμαστε μαζί του για δεύτερη φορά, από τη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα. Θεωρώ ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική σε σημαντικά θέματα όπως είναι το κρίσιμο ζήτημα της απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και το μεταναστευτικό -προσφυγικό ζήτημα».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: