Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής με το θέμα του Brexit να κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε και το ενδιαφέρον να έχει επικεντρωθεί για το ποιο θα είναι το μέλλον των 3,2 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για δίκαιη και σοβαρή προσφορά από την πλευρά της Βρετανίας κάνει λόγο η Τερέζα Μέι. Ασφάλεια και μετανάστευση τα θέματα κλειδιά των συζητήσεων των ηγετών.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η πρωθυπουργός της Βρετανίας, μίλησε για την πρόταση της χώρας της αναφορικά με το Brexit χαρακτηρίζοντάς τη ως μία σοβαρή και δίκαιη λύση για τους πολίτες.

AP Photo/Virginia Mayo
AP Photo/Virginia Mayo

«Χθες είπαμε ότι θα υπάρξει μια πολύ σοβαρή και δίκαιη λύση για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στην Αγγλία. Θέλω να διασφαλίσω στους Ευρωπαίους πολίτες ότι μπορούν να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα χωριστούν οι οικογένειες ,κι αυτή είναι μι σοβαρή και δίκαιη λύση. Κι εγώ θέλω να τους δώσω μια βεβαιότητα για το μέλλον της ζωής τους, αλλά θέλουμε να δοθεί και η βεβαιότητα για τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην Ε.Ε. Φυσικά, θα υπάρχουν λεπτομέρειες που θα αποτελέσουν μέρος των διαπραγματεύσεων. Εμείς κάναμε μια πολύ σοβαρή και δίκαιη προσφορά.
Είναι μία πολύ εποικοδομητική έναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν πολλά ζητήματα. Έχουμε κάποια αρχικά ζητήματα που θα αποτελέσουν την απαρχή των διαπραγματεύσεων και εμείς έχουμε χαράξει μια πολύ σοβαρή πολιτική».

AP Photo/Olivier Matthys
AP Photo/Olivier Matthys

Από την πλευρά της Γερμανίας, αναφορικά με το Brexit, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για μία καλή αρχή, ωστόσο δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ερώτηματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν.

Την απόφαση ότι οι χώρες στις οποίες θα μετεγκατασταθούν μετά το Brexit οι δύο ευρωπαϊκοί οργανισμοί που έχουν έδρα στην Μεγάλη Βρετανία θα επιλεγούν με ψηφοφορία τον ερχόμενο Νοέμβριο έλαβαν οι «27» ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σύντομη συνεδρίαση τους μετά την αποχώρηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι.

Πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Σύμφωνα με την απόφαση, όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν υποψηφιότητα μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017, ενώ τις αιτήσεις θα αξιολογήσει σε πρώτη φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει καθορισμένων κριτηρίων.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (με θέμα το άρθρο 50) τον Νοέμβριο του 2017.

Ασφάλεια και μεταναστευτικό τα θέματα κλειδιά τα οποία θα συζητηθούν στη Σύνοδο των ηγετών με το βλέμμα στραμμένο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις

Το μεταναστευτικό στην σημερινή ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Τετ-α-τετ Τσίπρα με Μακρόν: Ικανοποίηση για Eurogroup και συνεχής επικοινωνία (video)

Ναι από τα μέλη στην πρόταση Κομισιόν για Eυρωπαϊκό Ταμείο ‘Αμυνας

Σύνοδος Κορυφής: Ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού

Μοιράσου το άρθρο: