Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων προκάλεσε η ματαίωση του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών αφού ναυάγησαν οι προσπάθειες για εξεύρεση ημερομηνίας κοινής αποδοχής. Τα κόμματα είχαν συμφωνήσει στην 1η Ιουλίου για την πραγματοποίηση της τηλεμαχίας, ημερομηνία ωστόσο που ανατράπηκε λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα συγκληθεί την 30η Ιουνίου.

«Κύριε Μητσοτάκη, τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν πως αδυνατούν να παραβρεθούν στο debate της 1ης Ιουλίου. Eσείς όμως, στις 8 Μαΐου 2019, δεσμευθήκατε στη Βουλή, ότι θα έρθετε σε τηλεοπτική αναμέτρηση -και μάλιστα σε όσες επιθυμώ- μόλις προκηρυχθούν εκλογές. Τόσο πολύ υποτιμάτε τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά σας;», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, προσθέτει ακόμη: «Μένουν 10 μέρες ακόμα. Σας καλώ να τηρήσετε το λόγο σας. Να αγνοήσετε τους επικοινωνιολόγους και να έρθετε να συζητήσουμε ανοιχτά και χωρίς φόβο για όλα τα θέματα, ενώπιον του ελληνικού λαού. Όποτε θέλετε. Όπου θέλετε. Θα αναμένω εκ νέου την απάντησή σας».

Αρνητική ήταν η απάντηση της ΝΔ

«Όσες φορές και να θέτει το ίδιο ερώτημα ο κ. Τσίπρας, έχει απαντήσει ο ίδιος στον εαυτό του: «Η πραγματοποίηση μιας ξεχωριστής τηλεμαχίας μονάχα για δύο κόμματα είναι εντελώς λάθος επιλογή, γιατί είναι υποτιμητική και προσβλητική για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας»» τονίζουν πηγές της ΝΔ οι οποίες και έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με τη δήλωση του κ. Τσίπρα που είχε κάνει κατά το παρελθόν.

Η ΝΔ εξαρχής προσήλθε για να βρεθεί λύση για το ντιμπέιτ, ως όφειλε, υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τονίζει: «Προτείναμε τρεις ημερομηνίες, όταν προέκυψε το δήθεν πρόβλημα με τη Σύνοδο Κορυφής αντιπροτείναμε άλλες δύο, μετά πρότεινε η κυβέρνηση πάλι την 1η Ιουλίου, είπαμε ναι, κάποια άλλα κόμματα είχαν αντίρρηση, δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε, δεν ήμουν εκεί, η εντύπωση που αποκομίζω είναι ότι ο κύριος Τσίπρας δεν ήθελε να αναμετρηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.»

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει: «Είναι ολοφάνερο από την αρχή δεν ήθελε κανένα ντιμπέιτ, σίγουρα όχι με όλους τους αρχηγούς, δεν έχει αφήγημα άλλωστε ο κ. Τσίπρας, τι να πει στο λαό, για ποιο λόγο να ψηφίσει κάποιος ΣΥΡΙΖΑ σήμερα? Δοκιμάστηκε, κρίθηκε, αφήνει πίσω βαριά κληρονομιά, δεσμεύσεις πολύ σκληρές.»

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε: «Ούτε ο Τσίπρας ήθελε, άσχετα τι λέει δημόσια, απ` ό,τι καταλαβαίνω οι επικοινωνιολόγοι του τού είπαν ότι είναι καλύτερα το δίδυμο Τσίπρας-Μητσοτάκης, ότι δηλαδή είσαι λίγο καλύτερος επικοινωνιακά από το Μητσοτάκη, και έκανε όλο αυτό τον τακτικισμό για να ναυαγήσει ουσιαστικά το ντιμπέιτ.»

Τα μέλη της διακομματικής επιτροπής συναντήθηκαν εκ νέου τη Δευτέρα στη Βουλή προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή ημερομηνία διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης. Η ωριαία συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, αφού δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς τα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη σχεδιάσει το προεκλογικό τους πρόγραμμα και δεν προτίθενται να το ανατρέψουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου του στη διακομματική δήλωσε ανοιχτός σε όλες τις ημερομηνίες -επαναφέροντας την πρόταση ακόμα και για την 1η Ιουλίου, με τον πρωθυπουργό να προσέρχεται στην τηλεμαχία αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε εναλλακτικά το ντιμπέιτ να πραγματοποιηθεί στις 27/6 ή στις 28/6, κάτι που «σκόνταψε» στα προγράμματα των μικρότερων κομμάτων.

Το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε ντιμπέιτ στις 27/6 -προκαλώντας την ένσταση του ΚΚΕ, το οποίο έχει προγραμματισμένη κεντρική ομιλία του ΓΓ του στην Πάτρα και αντιπρότεινε η τηλεμαχία να διεξαχθεί στις 2 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει όμως προγραμματιστεί περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεσσηνία.

«Δεν θέλανε να γίνει το ντιμπέιτ γιατί η Ένωση Κεντρώων θα έφτανε να πάρει 10%», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Μοιράσου το άρθρο: