Σύσκεψη στο υπ. Υγείας: Μετεγκατάσταση 2.000 προσφύγων /μεταναστών (video)

Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας. Εντός του Απριλίου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα μετακινηθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα ενημέρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης “με διασφάλιση της δημόσιας υγείας”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε δήλωσή του εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισήμανε ότι «επιβεβαιώσαμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση».

Επίσης, όπως τόνισε, στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα των ευάλωτων πληθυσμών που βρίσκονται στις δομές των νησιών. Εξήγησε ότι «επιβεβαιώσαμε το πρωτόκολλο και το σχέδιο για την προστασία αυτών των πληθυσμών και για τις μετακινήσεις που πρέπει να γίνουν κάποιων ευάλωτων ομάδων» και προσέθεσε ότι «αυτές οι μετακινήσεις θα γίνουν με ένα τρόπο που θα διασφαλιστεί και η υγεία αυτών και γενικότερα η δημόσια υγεία».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης,ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και υπηρεσιακοί παράγοντες. Αναζητήθηκε ένα σχέδιο δράσης μετά την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι, η οποία  προβληματίζει ιδιαίτερα. Φαίνεται όμως, ότι μετά τον μαζικό εργαστηριακό έλεγχο, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της ημέρας, δεν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, πέραν των ήδη γνωστών.

Σταδιακά θα αρχίσουν να έρχονται από δομές των νησιών προς την ηπειρωτική χώρα μετανάστες και μάλιστα υπάρχει σχέδιο ασφαλούς μετεγκατάστασης 2.000 προσφύγων και μεταναστών έως το τέλος Απριλίου σε δομές της ενδοχώρας και λαμβάνονται όλα μέτρα ώστε αυτό να γίνει με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια. Οι ευπαθείς ομάδες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία.

Την ίδια ώρα συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων με θέμα τις εισηγήσεις που θα κάνει στην πολιτική ηγεσία, για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ιατρικό μυστήριο παραμένει ο θάνατος του 35χρονου από επιπλοκές του κορονοϊού και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε κάποιους πιθανούς λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει αυτή η εξέλιξη σε τόσο νέους ανθρώπους, όπως, αδιάγνωστα υποκείμενα νοσήματα, γονιδιακοί παράγοντες προδιάθεσης για νόσηση, υπερβολική φλεγμονώδης αντίδραση (καταιγίδα φλεγμονής),καθώς και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. “Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ένας στους 121 θανάτους”, επεσήμανε στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος