Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), στο γραφείο της στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αθήνα, την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015. Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τα Δουβλίνα, 1, 2 και 3 έχουν ήδη καταρρεύσει στην πράξη. Δήλωσε σε συνέντευξη της στην τηλεόραση της ΕΡΤ η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου .  Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των προσφύγων και δεν μπορεί να εμποδιστεί η μετανάστευση από καμία συνθήκη και καμία συμφωνία. 

Η Ευρώπη αλλάζει τοπίο και ταυτόχρονα αλλάζει και τις περιοριστικές πολιτικές της σημείωσε.
Η Γερμανία άνοιξε υποχρεωτικά τα χερσαία σύνορα της είπε η υπουργός σκιαγραφώντας την κατάσταση στην  Ευρωπαϊκή Ένωση  και την Ευρώπη. Η πολιτική που εφαρμόσαμε είναι η πολιτική

της νόμιμης διαχείρισης που εφαρμόζεται στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν μπορείς να πεις ότι δε χωράνε ή ότι βλάπτει τον τουρισμό ή ότι οι νησιώτες υποφέρουν. Όλα αυτά μπορεί να ισχύουν, αλλά δεν μπορείς να τα επικαλεστείς απέναντι στον διεθνή κανόνα. Ο πρόσφυγας πρέπει να είναι  δεκτός   στη χώρα μας ως κάποιος που έφυγε από τον τόπο του για να σώσει την οικογένειά του.

Κατά την είσοδο τους γίνεται ταυτοποίηση κι αυτοί που δεν έχουν έγγραφα μπορούν να διαπιστωθεί από που προέρχονται. Γίνεται και λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων για να γίνει άμεσα εξακρίβωση. Και μετά γίνεται η ταξινόμηση για να διαχωριστούν οι πρόσφυγές από τους οικονομικούς μετανάστες, που τους δίνεται ένας μήνας άδεια για να εγκαταλείψουν μόνοι τους τη χώρα μας πριν απελαθούν. 

Το ελληνικό κράτος  ήταν ανέτοιμο να δεχθεί ένα τέτοιο κύμα προσφύγων, φάνηκε κατώτερο των περιστάσεων και η κυβέρνηση είναι η πρώτη που λυπάται για αυτό. Όμως είναι αδύνατο να μπορείς να το προβλέψεις και πολύ περισσότερο να δημιουργήσεις υποδομές για την καθημερινή υποδοχή 6.000 προσφύγων. Στα νησιά που υπάρχουν υποδομές  το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο  και ήταν πολύ περισσότερο πριν τα μέσα Αυγούστου οπότε σημειώθηκε  και αυτή η «έκρηξη» που αντιμετωπίζουμε σήμερα και για την οποία δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει φτάσει στην κορύφωση της.  Στην Κω  το πρόβλημα ήταν πολύ πιο έντονο διότι δεν υπήρχαν οι υποδομές  άλλα και δεν επέτρεψε η δημοτική  αυτοδιοίκηση να δημιουργηθούν εγκαίρως. Τώρα θα δημιουργηθεί, χώρος  με τις κατάλληλες υποδομές, χωρίς την συναίνεση της.

Αναφερόμενη στις εκλογές  και στο διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Χριστοδουλοπούλου έκανε έκκληση  να μην γίνει το μεταναστευτικό επίδικο της προεκλογικής περιόδου  και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε  μνημονιακό κόμμα σε μια μέρα, δεχόμενη και ότι υπογραφή της συμφωνίας με του δανειστές είναι προϊόν εκβιασμού. Η κοινωνία σήμερα βρίσκεται σε μια μετάβαση της οποίας εκφραστής  μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε ότι αφορά την εσωκομματική ρήξη  τόνισε πως, δεν φεύγεις ακόμη και αν είσαι μειοψηφία, γιατί διαφορετικά κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να κρατήσει τη συνοχή του κάθε φορά που προέκυπτε  διαφωνία θα είχαμε και άλλα κόμματα. Απέδωσε την κρίση σε προέκταση της κρίσης  της  αριστεράς σε όλη την Ευρώπη. Η ίδια  άφησε ανοιχτό το θέμα της καθόδου της με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμποντας στις εσωκομματικές διαδικασίες  το Σαββατοκύριακο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: