Τη διαβεβαίωση ότι η κεντρική κυβέρνηση θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω ενδεχόμενης μείωσης εσόδων από δημοτικά τέλη, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κατά τη διάρκεια της υποστήριξής του στην τροπολογία του ν/σ για τον καταδυτικό τουρισμό, τη δυνατότητα επέκτασης των αδειών τραπεζοκαθισμάτων και τη δυνατότητα μείωσης των δημοτικών τελών σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, ο κ. Θεοδωρικάκος ερωτήθη από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να θεσμοθετήσει ότι οι οικονομικές απώλειες από τους δήμους θα καλυφθούν με αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση.

Ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει προετοιμάσει τις λύσεις για την οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε: «Δίνουμε 75 εκατ. ευρώ, έκτακτη οικονομική στήριξη στην Αυτοδιοίκηση, που είναι πρόσθετη από τους ΚΑΠ, ολόκληρου του έτους. Επίσης, έχουμε εξασφαλίσει πολλαπλάσιο ποσό, που αν χρειαστεί η Αυτοδιοίκηση μέσα στη χρονιά, θα υποστηριχθεί από την κεντρική κυβέρνηση για να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα».

Σύμφωνα πάντως με την εκτίμηση του, και με βάση τα πρώτα στοιχεία, «τελικά οι απώλειες εσόδων -έως τώρα- είναι πολύ μικρότερες από αυτό που φοβόμασταν», μην αποκλείοντας ωστόσο ότι είναι πιθανό να υπάρξουν μειώσεις εσόδων λόγω μείωσης δημοτικών τελών.

Η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, «είναι απολύτως δεσμευμένη, να καλύψει πλήρως αυτές τις ανάγκες με τα χρήματα που θα χρειαστούν μέσα στο χρόνο που διανύουμε, σε κάθε περίπτωση».

Π. Σκουρλέτης: Μνημείο υπεκφυγών, ανακριβειών και ψεμάτων η «μη απάντηση» του κ. Θεοδωρικάκου για τον «ΦιλόΔημο Ι»

Το τελευταίο εγχείρημα του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου να «δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» αναφορικά με την αντικατάσταση του απόλυτα επιτυχημένου χρηματοδοτικού προγράμματος των ΟΤΑ «ΦιλόΔημος Ι», αποτυπώνεται με τον πλέον σαφή τρόπο στην -τυπικά- απάντησή του σε σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Ωστόσο, τα όσα αναφέρει ουσιαστικά συνιστούν μια «μη απάντηση», αναφέρει ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης σε ανακοίνωσή του με τίτλο: Μνημείο υπεκφυγών, ανακριβειών και ψεμάτων η «μη απάντηση» του κ. Θεοδωρικάκου στη Βουλή για τον «ΦιλόΔημο Ι».

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Επικρατείας αναφέρεται στη συνέχεια σε οχτώ ζητήματα που προκύπτουν από την τοποθέτηση του κ. Θεοδωρικάκου σχολιάζοντας πως «τα πράγματα είναι ξεκάθαρα»:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να διασύρει τον «ΦιλόΔημο» και να τον σβήσει από τη συλλογική μνήμη, επειδή ήταν επιτυχημένο έργο ΣΥΡΙΖΑ. Και ακολούθως, θέλει να εκμεταλλευτεί τις υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις και συμφωνίες για να υλοποιήσει ένα δήθεν «καλύτερο» πρόγραμμα. Μόνο που η νεοφιλελεύθερη οπτική της και η επιλογή της να ελέγχει τις ροές χρηματοδότησης, δομούν διαδικασίες αδιαφάνειας και πελατειακής λογικής. Αυτός είναι και ο λόγος που ουσιαστικά απειλείται ο «πυρήνας» του «ΦιλόΔημου» ως ενός προγράμματος με καθαρές διαδικασίες και κριτήρια, το οποίο πραγματικά βοηθούσε τους δήμους και αδυνατούσε από τη φύση του να τους κρατήσει «όμηρους» σκοπιμοτήτων και ιδιοτέλειας» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σκουρλέτης και καταλήγει:

«Καλό είναι να συνειδητοποιήσουν στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Εσωτερικών, ότι η αγάπη για τους παραμυθάδες δεν επεκτείνεται και στους πολιτικούς «παραμυθάδες»».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: