Τα μέτρα για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις (video)

Συνέντευξη Τύπου, με αντικείμενο την εξειδίκευση των μέτρων παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις παραχώρησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και οι Υφυπουργοί, κ. κ. κ. Γιάννης Τσακίρης, Νίκος Παπαθανάσης και Χρίστος Δήμας. Τέλη Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ενώ “στη φάση που είμαστε πρέπει τα χρήματα να φτάσουν στις επιχειρήσεις και να μην αναχρηματοδοτήσουν υφιστάμενα δάνεια, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η πολιτική στο χώρο της βιομηχανίας

“Τρεις ημέρες πριν από το τέταρτο στα επτά στάδια επανεκκίνσης και επαναξιολογώντας το προτέρημα στη φάση lockdown, καθώς δεν διεκόπη ούτε μια στιγμή η τροφοδοσία και τα logistics, στηριζόμαστε σε έξι πυλώνες. Στον ψηφιακό και παραγωγικό μετασχηματισμό, στην ανταγωνιστικότητα, και φυσικά στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων”, τόνισε ο Νίκος Παπαθανάσης.

Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν δράσεις για περιβαλλοντικές υποδομές και διαχείριση αποβλήτων στον τομέα ανακύκλωσης, με πρόγραμμα 40 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα ενισχύεται η μεταποιητική δραστηριότητα για ανάπτυξη επιχειρησιακών συνεργασιών, με πρόγραμμα ύψους 332 εκατομ. ευρώ.

 Ξεκινάμε αξιολογήσεις για 2.000 αιτήσεις

“Σήμερα ανοίγει ο νέος κύκλος, προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα ισχύει μέχρι τέλος Ιουλίου για να μπούμε σε ροή γρήγορων αξιολογήσεων, με 1, 2 δισ επιπλέον”, τόνισε ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης, σημειώνοντας ότι θα είναι συνεχείς οι συγκεκριμένες προκηρύξεις.

Το 50% που θα επενδύεται, θα αφαιρείται από το φυσικό πρόσωπο

“Στρατηγική προτεραιότητα είναι να αυξηθούν οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, που το 2017 ήταν στο 1,3%, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο,  τόνισε ο Χρίστος Δήμας, ανακοινώνοντας επιτάχυνση των επιδοτήσεων, με “γενναία φορολογικά κίνητρα”  , ανέφερε ο Χρίστος Δήμας. Προανήγγειλε επίσης αύξηση κατά 300 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη τριετία σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης για επιχειρήσεις, “για να ανοίξουν θέσεις εργασίας για επιστήμονες και να επιστρέψουν από το εξωτερικό”.

Επαναφέρεται διάταξη για πραγματικό χρόνο σχεδιασμού των επιχειρήσεων, ενώ η υποβολή θα γίνεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Επίσης καθιερώνεται πλατφόρμα Μητρώου “αξιόπιστης καταγραφής νεοφυών επιχειρήσεων”.

Το 50% που θα επενδύεται, θα αφαιρείται από το φυσικό πρόσωπο, και σύμφωνα με διάταξη, αναλογούν ως 100.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση με όριο τρεις επιχειρήσεις.

Α. Γεωργιάδης: “Θα στηριχθεί η Aegean”

«Δεν θα αφήσουμε εταιρείες, όπως η Aegean, χωρίς φροντίδα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ο υπουργός σημείωσε πως η «κυβέρνηση ήδη ετοιμάζει σχέδιο για την Aegean, το οποίο όμως δεν είναι ακόμη έτοιμο, οπότε δεν είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε το ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο, επεξεργαζόμαστε ένα τέτοιο σχέδιο και στόχος μας είναι να μην βρεθεί σε θέση αδυναμίας η εταιρεία».

Ο υπουργός χαρακτήρισε στρατηγικού χαρακτήρα την εταιρεία και για το θέμα που αντιμετωπίζει ανέφερε πως οι ανταγωνιστές της Aegean λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις και αυτό δημιουργεί στον κλάδο νόθευση των κανόνων ανταγωνισμού, οπότε και είναι λογικό η εταιρεία να έχει αγωνία για το μέλλον της. Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για να μην βρεθεί σε θέση αδυναμίας. «Το πρόβλημα δεν είναι αν θα μπει το δημόσιο ως μέτοχος στην εταιρεία, αλλά να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο», είπε ο υπουργός.

Ξεμπλοκάρουν επενδυτικά σχέδια ετών

Ο  Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε σχετικά: «Οι επενδυτές χρειάζονται ασφάλεια δικαίου και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Αυτό το παρέχουμε πλέον στη χώρα μας και η επένδυση στην ελληνική αγορά συζητείται ήδη στους επιχειρηματικούς κύκλους του εξωτερικού».

Ως παράδειγμα ο υπουργός ανέφερε ότι αιτήσεις που εκκρεμούσαν έως και 7 χρόνια υπεγράφησαν τώρα και παράλληλα νέες αιτήσεις που έγιναν στον Αναπτυξιακό νόμο υπεγράφησαν μέσα σε λίγες ημέρες. «Με την αλλαγή της νομοθεσίας και της νοοτροπίας όλα γίνονται γρηγορότερα», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι όλα τα Προεδρικά Διατάγματα για τις στρατηγικές επενδύσεις εγκρίθηκαν από το ΣτΕ διότι η δουλειά που έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν ήταν μόνο ταχύτατη αλλά και σωστή.

Δράσεις για τη βιομηχανία – μεταποίηση

Ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση, με τις αποφάσεις που ελήφθησαν μέσα στην υγειονομική κρίση, όπως για παράδειγμα η μείωσης της γραφειοκρατίας  ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της αγοράς και αύξησαν την παραγωγή.

Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός ετοιμάζεται πλέγμα δράσεων ενίσχυσης για τη βιομηχανία, “Περιβαλλοντικές Υποδομές” (προϋπολογισμός δράσης 40 εκατ. ευρώ), “Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας – Συνεργατικοί Συνεταιρισμοί – Δικτυώσεις” (προϋπολογισμός δράσης 32 εκατ. ευρώ). Επίσης, μια νέα δράση προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ αφορά στη συνολική αναβάθμιση των υποδομών στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) και της Κεντρικής αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ). Παράλληλα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκών δράσεων, η Ελλάδα συμμετέχει από την αρχή του έτους στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) της αλυσίδας αξίας των Μπαταριών, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στα Σημαντικά Ευρωπαϊκά Projects (IPCEI) των αλυσίδων αξίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Τεχνολογιών Υδρογόνου και Έξυπνης Υγείας όταν αυτά διαμορφωθούν.

“Θετικά τα μέτρα” λένε ΕΒΕΑ και ΒΕΑ.

«Το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό τις προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων και των εκπροσώπων της αγοράς. Η στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων, με επιδότηση του μισθολογικού και μείωση του φορολογικού κόστους, καθώς και η παροχή ρευστότητας με επιδότηση επιτοκίου για κεφάλαιο κίνησης, είναι σαφώς μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένων των συνθηκών» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος,

Ο κ. Μίχαλος, ανέφερε ότι κρίσιμο ζητούμενο τώρα είναι να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές εμπλοκές, αλλά και ευελιξία, καθώς ενδέχεται να πρέπει να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα ή να βελτιωθούν τα υπάρχοντα.

«Σε θετική κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα στήριξης της επόμενης φάσης που δρομολογεί η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας, ωστόσο εντοπίζονται σοβαροί αποκλεισμοί, για την μεγάλη πλειοψηφία μικρομεσαίων επιχειρήσεων των κατασκευαστικών – παραγωγικών κλάδων και παροχής τεχνικών υπηρεσιών», επισημαίνει σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης.

Το ζητούμενο για το Β.Ε.Α., όπως υπογραμμίζεται, είναι η λήψη οριζόντιων και τολμηρών μέτρων, που όχι απλά θα ανακουφίζουν, αλλά θα δημιουργούν και τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΓΣΕΒΕΕ: Αναμέναμε πιο γενναία μέτρα

Έντονη ανησυχία και σοβαρό προβληματισμό δηλώνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, ότι προκαλούν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και ιδιαίτερα για την βιωσιμότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της, με βάση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (έκθεση ενισχυμένης εποπτείας) η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή ύφεση το τρέχον έτος, της τάξης του 10% του ΑΕΠ, «οπότε αναμέναμε περισσότερο γενναία μέτρα για την αποτροπή αυτής της ιδιαίτερα δυσμενούς εξέλιξης, που θα οδηγήσει σε χιλιάδες λουκέτα και απώλειες θέσεων απασχόλησης».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος