Μηνύματα με αφορμή την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία – 3 Δεκεμβρίου, έδωσαν στη δημοσιότητα τα πολιτικά κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του: «Η 3η Δεκέμβρη θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη ως Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία.

Αυτή η ημέρα δεν είναι μόνο μια επέτειος, αλλά αποτελεί μία ημέρα διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας των ατόμων με αναπηρία.

Είναι η ημέρα που ενώνουμε τη φωνή μας με τους αναπήρους ,τις οικογένειες τους με το αναπηρικό κίνημα, που αγωνίζονται και διεκδικούν ενάντια στη φτώχεια, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τις διακρίσεις, το στιγματισμό, τη φιλανθρωπία και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους.

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία σωματική, νοητική ή ψυχική. Στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια τα Α.με.Α. Στη χώρα μας τα άτομα με αναπηρία, καθώς και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού.

Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν το δικαίωμα στην ισότητα και την αξιοπρέπεια».

Aπό την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι: «O ΟΗΕ, καθιέρωσε το 1992 την 3η Δεκέμβρη, Ημέρα Δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ.

Ως κεντρικό μήνυμα αναδεικνύεται η απαίτηση του Αναπηρικού Κινήματος :
«Τίποτα για μας, χωρίς εμάς, με πολιτικές από, για και με εμάς τους ίδιους, ως ενεργούς συμμέτοχους».

Η Αναπηρία βρίσκεται μεταξύ των τριών πρώτων θέσεων στην κατάταξη συχνότητας των διακρίσεων στη χώρα μας.

Στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ αναγνωρίζουμε πως τα άτομα με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις καθώς και οι οικογένειές τους συγκροτούν μία από τις ομάδες του πληθυσμού, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνες που έβγαλαν από το περιθώριο τα άτομα με αναπηρία με πρωτοβουλίες και σχέδιο κοινωνικής επανένταξης.

Υποστηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις της ΕΣΑΜεΑ για την κατανομή των κοινωνικών πόρων υπέρ των ΑμεΑ, φορολογικά και οικονομικά κίνητρα , την προσβασιμότητα τους στην εργασία, υγεία, εκπαίδευση, οικογενειακή και κοινωνική ζωή.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ προτείνει έναν ΟΔΙΚΟ, ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ, για την αυτονομία, ανεξαρτησία και ισότιμη κοινωνική ένταξη των ΑΜΕΑ, με ελευθερία επιλογών στη ζωή και την προσωπική τους ευημερία. Κεντρικός μας στόχος είναι η αποιδρυματοποίηση, η πλήρης προσβασιμότητα των ΑΜεΑ και αλλαγή των αντιλήψεων, υπέρ της κοινωνίας του πλουραλισμού και της ισοτιμίας.

Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με συνέπεια και συνέχεια, αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες, όπως Προτάσεις Νόμου για τη στήριξη των ΑμεΑ , με όρους ισότητας .

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναγνωρίσει έμπρακτα την καθαρή εντολή που περιέχει η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα μας για την εφαρμογή της Σύμβασης των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία».

Σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, αναφέρει: «Όλες τις μέρες του χρόνου, και όχι μόνο σήμερα, το μυαλό και η καρδιά μας βρίσκεται στους συνανθρώπους μας με αναπηρία, στους χρόνια πάσχοντες και στις οικογένειές τους.

Δυναμώνουμε την πάλη μας για να εμποδιστούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, να ανοίξει ο δρόμος για μια ανάπτυξη που οι τεράστιες κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι πολυάριθμοι εξειδικευμένοι επιστήμονες θα αξιοποιούνται σε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας, πρόνοιας και ειδικής αγωγής δημόσιο και δωρεάν για όλους. Για να πάψουν οι ανάγκες των αναπήρων να αποτελούν ατομική υπόθεση και δυσβάστακτο για τις οικογένειες εμπόρευμα.

Καλή δύναμη».

Σχετική είδηση: Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία-Ημερίδα για τις θέσεις του αναπηρικού κινήματος (video)

 

Μοιράσου το άρθρο: