Η έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς βρέθηκε στην αιχμή της αντιπαράθεσης των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, στη συζήτηση για τις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση και οι οποίες αποτελούν τα τελευταία προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης στη Βουλή. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ πριν ανέβουν στο βήμα οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης αναγνώρισε ότι ο τρόπος εισαγωγής των τροπολογιών με τα προαπαιτούμενα «δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος νομοθέτησης». Σημείωσε ωστόσο, ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια η χώρα δεν βιώνει μια κανονικότητα, «και αυτή η απώλεια της κανονικότητας δεν είναι ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης. Είναι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία που έβαλαν τη χώρα στην περιπέτεια των μνημονίων, αλλά είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων αυτή που θα την βγάλει από την περιπέτειά της».

«Η νομοθέτηση των τροπολογιών αποτελεί ένα τελευταίο βήμα προκειμένου να ολοκληρωθεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα σημεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μετά το σημείο αυτό, η ελληνική πλευρά θα έχει πλέον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τις απαιτήσεις του προγράμματος. Πέραν αυτού, είναι πλέον στην πλευρά των πιστωτών και εταίρων μας να πράξουν τις δικές τους υποχρεώσεις, να προχωρήσουν στην απόφαση για εκταμίευση της προβλεπόμενης δόσης και να συζητήσουν εποικοδομητικά και αποφασιστικά για τη διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους και την ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης», ανέφερε ο Σταύρος Αραχωβίτης.

«Η ώρα των αποφάσεων ήρθε και δικαιολογία δεν υπάρχει για κανέναν. Η αναβλητικότητα και η παράταση της εκκρεμότητας, δεν κάνει καλό στην ελληνική οικονομία και αυτό το γνωρίζουν άπαντες», πρόσθεσε.

Εξευτελιστική και ταπεινωτική διαδικασία για το ελληνικό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο ψηφίζονται σήμερα τα νέα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

«Με την ψήφο τη δική σας, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζετε και “ξε-ψηφίζετε” μέσα σε διάστημα δέκα ημερών. Αυτό δεν έχει προηγούμενο. Μόνο με εσάς έχει προηγούμενο. Εσείς ψηφίσατε και “ξε-ψηφίσατε”. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν γίνει τέτοιες διαδικασίες κοινοβουλευτικής ταπείνωσης για Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως είναι αυτές που κάνετε σήμερα» είπε ο Γιάννης Βρούτσης και κατήγγειλε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία νομοθετεί και παρεμβαίνει για μετά το 2020.

Ειδικά για το «πάγωμα» των συντάξεων, ο εισηγητής της ΝΔ κατήγγειλε ότι η σημερινή νομοθετική παρέμβαση συνιστά μείωση για τις συντάξεις ύψους 250 εκατ. ευρώ.

«Η Ελλάδα δεν έχει ασφαλιστικό σύστημα. Έχετε τεράστιες ευθύνες. Πήρατε τα 310 εκατ. της ασφαλιστικής παρέμβασης που είχαμε δρομολογήσει στο e- mail Χαρδούβελη και τα κάνατε 10 δισ. ευρώ. Αυτό το τίμημα πληρώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι που σας πίστεψαν, λόγω της δικής σας ανεπάρκειας και ανικανότητας», είπε ο Γιάννης Βρούτσης.

Χαρακτήρισε επίσης «Βατερλό Τσίπρα-Αχτσιόγλου» και ως τη μεγαλύτερη εξαπάτηση των εργαζομένων, την τροπολογία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Είστε η κυβέρνηση που έφερε την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο, χωρίς κανέναν έλεγχο. Αυτή η κυβέρνηση είστε και δεν έχετε το θάρρος να το παραδεχτείτε, να ζητήσετε ένα συγγνώμη» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου, άσχετα αν συζητάμε σήμερα νομοσχέδιο για την αλιεία. Αντιπολιτευτήκατε χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό, με τον πλέον ακραίο, επικίνδυνο και αποτρόπαιο λαϊκισμό» ανέφερε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης και πρόσθεσε: «Η σημερινή συνεδρίαση, με την κατάθεση των πέντε τροπολογιών, αποδεικνύει το “Βατερλό” των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης, οι οποίες διαπραγματεύσεις έχουν πλέον γίνει το γεφύρι της Άρτας».

«Δεν πείθετε πλέον κανέναν, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι, όσο κι αν προσπαθείτε να παραποιήσετε την κατάσταση, την αλήθεια, το τέταρτο μνημόνιο, το δικό σας δεύτερο “μνημόνιο plus”, είναι γεγονός και ο λογαριασμός βαρύς για τους συνήθεις ύποπτους που θα κληθούν να το πληρώσουν. Κι ακόμα χειρότερο, ότι αυτοί που θα υποστούν τα μέτρα είναι οι πλέον αδύναμοι, αυτοί για τους οποίους κόπτεστε ότι προσπαθείτε να ελαφρύνετε τα βάρη» ανέφερε ο Μιχάλης Τζελέπης.

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης κατηγόρησε τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι με τη στάση τους προσπαθούν να καλύψουν τον αντίκτυπο των χθεσινών αποκαλύψεων από πλευράς Μαρτίνη.

«Από τη μια έχουμε τις αποκαλύψεις για τα εξοπλιστικά, ενώ τώρα ξεκίνησε και η διαδικασία σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία, για την οποία, εκτιμούν κάποιοι, ότι είναι του μεγέθους, μπορεί και μεγαλύτερου, από αυτή των εξοπλιστικών. Αυτό σημαίνει ότι από το 120% του ποσοστού χρέους του ΑΕΠ, που ήταν υπεύθυνο για να έρθουν στην πατρίδα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία επιτήρησης, τουλάχιστον το μισό οφείλεται ακριβώς σ’ αυτές τις ατασθαλίες, δηλαδή το 60%. Αν αφαιρέσουμε το 60%, σημαίνει ότι η δανειακή επιβάρυνση της χώρας ήταν 60%. Δεν θα είχαμε υποστεί αυτές τις συνέπειες», είπε ο κ. Λαζαρίδης.

«Ο κυνισμός του “κουαρτέτου” απορρέει από το ότι κανείς πλέον δεν μας εμπιστεύεται», δήλωσε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. «Η απώλεια εμπιστοσύνης των εταίρων προς εμάς κλιμακώνεται βαθμιαία, από το μακρινό 2011 μέχρι σήμερα. Όταν συμφωνούσαμε, υπογράφαμε, νομοθετούσαμε και στη συνέχεια στρίβαμε χωρίς καν το… πρόσχημα του αρραβώνα. Η παγίωση της κουτοπόνηρης αυτής τακτικής, της στάχτης στα μάτια των κουτόφραγκων και εμείς να μην αλλάζουμε τίποτα, μη τυχόν και θίξουμε τα μικρά και τα μεγάλα που θα ξεβόλευαν τα κομματικά μας ακροατήρια, προφανώς, εξάντλησε τα όριά τους. Και αυτό πληρώνουμε σήμερα», κατήγγειλε ο Σπύρος Δανέλλης.

Αναφερόμενος στις τροπολογίες, είπε ότι ο γενικός τίτλος τους θα μπορούσε να είναι «ο σχολαστικισμός των εταίρων, ως απόρροια της απόλυτης έλλειψης εμπιστοσύνης. Ή ακόμη καλύτερα, νομοθετικά “καψόνια”, προκείμενου οι εταίροι να τελειώνουν με τα μεγάλα και εύκολα λόγια της κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε πως «η ολοκλήρωση του προγράμματος, η ολοκλήρωση του μνημονίου, δεν είναι θέμα οριοθετημένου χρονικού ορίζοντα, αλλά θέμα επιτυχίας των στόχων, για αυτό τον λόγο οι εταίροι δεν επιθυμούν να αφήσουν οποιοδήποτε περιθώριο διαφορετικής ερμηνείας του νόμου».

«Όπου βρεθείτε και όπου σταθείτε λέτε ότι διαπραγματεύεστε και ότι αυτό που κάνετε είναι μια αέναη διαπραγμάτευση. Όμως, έχει καταλήξει να είναι αιώνια διαπραγμάτευση. Δυόμισι χρόνια μας λέτε ότι διαπραγματεύεστε. Ξέρετε τι θα πει να διαπραγματεύεστε δυόμισι χρόνια για το ίδιο πράγμα; Ότι προφανώς αποτυγχάνετε στη διαπραγμάτευση που γίνεται εκεί και καλό θα ήταν να βγείτε να παραδεχθείτε ότι κάνετε ταξιδάκι αναψυχής και όχι διαπραγμάτευση», είπε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

«Η επιτυχημένη διαπραγμάτευση έχει δύο πράγματα: Πρώτον, κλείνει σύντομα και δεύτερον, έχει τη λεγόμενη win-win λύση για τη διαπραγμάτευση. Εδώ μόνιμα κερδίζουν οι δανειστές και εμείς τρώμε σφαλιάρες. Άρα, σταματήστε αυτό το αφήγημα, έχει καταρριφθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Μοιράσου το άρθρο: