Το τετραετές πλάνο της κυβέρνησης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων σε όλη τη χώρα παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, κρούοντας για ακόμη μία φορά καμπανάκι για τον ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Τα λάθος σκουπίδια σε λάθος κάδους. Τέσσερα στα 10 κιλά από τα απορρίμματα που σήμερα πετάμε στους μπλε κάδους δεν είναι ανακυκλώσιμα, οδηγούνται στους ΧΥΤΑ και θάβονται. Ο σχεδιασμός εως το 2023 για τη διαχείριση των σκουπιδιών προβλέπει ευαισθητοποίηση των πολιτών και προγράμματα επιβράβευσης.

Ένα από αυτά, η «πράσινη κάρτα», με την οποία οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν προϊόντα με έκπτωση από επιχειρήσεις ευαίσθητες σε περιβαλλοντικά θέματα. Στόχος είναι η ανακύκλωση από το 18,9% να φτάσει το 30% ενώ σε όλη τη χωρα θα τοποθετηθούν και καφέ κάδοι για οργανικά απόβλητα.

«Τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων ακυρώθηκαν από την πρώην Περιφερειάρχη κα. Δούρου, ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει ζωή ένα χρόνο ακόμα», σημειώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η επέκταση των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων, ακόμη και μέσω ΣΔΙΤ. Υπάρχουν έξι, ενώ σε δημοπράτηση είναι 12 έργα, τρία σε αναμονή (στην Πελοπόννησο) και πέντε σε κατασκευή.

Για τα γεωργοκτηνοτροφικά και χημικά απόβλητα που είναι και τα πιο επικίνδυνα, δρομολογείται η κατασκευή συστημάτων περισυλλογής και διαχείρισης πλαστικών συσκευασιών, που περιέχουν χημικά προϊόντα.

Επιδίωξη τους υπουργείου Περιβάλλοντος είναι σε 4 χρόνια η Ελλάδα να μην πληρώνει τα πρόστιμα εκατ. ευρώ που πληρώνει σήμερα για τα σκουπίδια.

Βασικές προτεραιότητες του σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

1. Επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού με στόχους εφικτούς, μετρήσιμους με προοπτική τετραετίας.

2. Εφαρμογή του καφέ κάδου σε όλη την Ελλάδα μέχρι το τέλος της 4ετίας.

3. Επέκταση των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και μέσω ΣΔΙΤ. Τα Γιάννενα, οι Σέρρες και η Δυτική Μακεδονία δείχνουν το δρόμο.

4. Ενίσχυση της ανακύκλωσης από το 19% σήμερα στο 30% σε τέσσερα χρόνια.

5. Ολοκληρωμένο σχέδιο για την επεξεργασία των γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων και χημικών αποβλήτων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

6. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στις τουριστικές περιοχές.

7. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων από το ΕΣΠΑ

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφείο Τύπου υπουργείου Περιβάλλοντος

Ρεπορτάζ: Χ. Παπασταύρου

Μοιράσου το άρθρο: