Τέλος στα σενάρια για πιθανές αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής σχετικά με το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι που του είχε πετάξει ο Πάνος Καμμένος και όχι μόνο, και δήλωσε έκπληκτος για την επιθετικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν, κυρίως η μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης, μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία.

«Εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζητώ να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης. Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής» είπε ο Πρωθυπουργός.

Κατά την προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης υπογράμμισε την απόλυτη προσήλωση στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τη ΝΔ εάν έχει διαφορετική γνώμη να καταθέσει πρόταση μομφής στο πρόσωπό του, ενώ δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του ο πρωθυπουργός έπραξε σωστά με την επιστολή που έστειλε στον ίδιο, λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν δίνει εντολή, αλλά γνωστοποιεί τη θέση του κυβερνώντος και πλειοψηφούντος κόμματος προς την επιτροπή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις του Μαξίμου και ζητώντας να συζητηθεί το θέμα.

Ο κ. Τσίπρας αγνοεί ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη βουλή, επισήμανε η Μαρία Σπυράκη. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, σχολίασε ότι «ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε μία βδομάδα για να αποφασίσει πως θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό του κ. Καμμένου, ενώ μία βδομάδα πριν, ο εκπρόσωπός του είχε προαναγγείλει ότι θα άλλαζε τον κανονισμό της Βουλής».

«Αυτά τα οποία λέει η σημερινή επιστολή του ο Πρωθυπουργός είναι τα αυτονόητα. Είναι αυτά τα οποία πρέπει να διατυπωθούν. Και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Θα συνεχίσουμε έτσι και ο καθένας ας πάρει την ευθύνη του. Αλλά να μην τολμήσει κανένας να χρεώσει σε εμάς αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, αντιδημοκρατικές συμπεριφορές» σχολίασε ο διευθυντής της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης στην εκπομπή της ΕΡΤ Αλλη Διάσταση.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, σε υπόμνημά του, που απέστειλε στην επιτροπή κανονισμού της Βουλής, ο κ. Καμμένος τονίζει ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα που πρέπει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, «οι βουλευτές που συναποτελούν το κοινοβουλευτικό Σώμα και ασκούν την σχετική λειτουργία της Πολιτείας, έχουν απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση». Παράλληλα, είπε πως η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Κόλλια-Τσαρουχά δεν υπέβαλε προσφυγή για νέα γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας έκανε πίσω και άδειασε τον κ. Βούτση, στον οποίο έδωσε οδηγίες σαν να πρόκειται για υπάλληλό του, σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για παρακμή και εκφυλισμό.

Η αλλαγή που αναμενόταν δεν ήταν θέμα «δημοκρατικής ευαισθησίας», αλλά νομιμοποίησης του πολιτικού σουλάτσου και παζαριού, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κόμματα, τόνισε το ΚΚΕ.

Πρέπει να σταματήσουν οι μεταγραφές των βουλευτών, είπε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Πιστεύω ότι η τροποποίηση έπρεπε να γίνει αλλά όχι αυτή που ετοίμαζε ο Βούτσης. Να γίνει η τροποποίηση η δέουσα δηλαδή ένα κόμμα ασχέτως αν του φεύγουν βουλευτές να διατηρεί την οντότητα του, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Πηγή ΕΡΤ, ρεπορτάζ Γ. Φασουλάς

Μοιράσου το άρθρο: