Από την Τετάρτη 4 του μηνός στα πλοία αυξήθηκε ο αριθμός των επιβατών κατά 10%, δηλαδή από 50% της χωρητικότητας ανέβηκε στο 60%. Από το Σάββατο 6 Ιουνίου απελευθερώθηκε υπό όρους η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους και ξεκίνησε η μουσική στις παραλίες, και στις 15 Ιουνίου «σηκώνουν ρολά» τα γυμναστήρια. Δείτε όλες τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση.

Στα θρανία επέστρεψαν την προηγούμενη Δευτέρα, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων και επαναλειτούργησαν τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ μεταξύ άλλων επανεκκίνησαν τις δραστηριότητές τους ξενοδοχεία και καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ, οι επιχειρήσεις εκδηλώσεων και κέτερινγκ, οι θερινοί κινηματογράφοι και τα κολυμβητήρια.

Νέες μειωμένες τιμές ισχύουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%. Η τιμή του εισιτηρίου ορίζεται στο 1,20 ευρώ και της μηνιαίας κάρτας στα 27 ευρώ, ενώ θα υπάρξει και δωρεάν πίστωση χρόνου στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών για την περίοδο που κράτησαν τα περιοριστικά μέτρα.

Ελεύθερες είναι πλέον οι μετακινήσεις προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών καθώς και η εστίαση. Επόμενο βήμα ο τουρισμός (από 15 Ιουνίου ανοίγουν τα σύνορα για 29 χώρες – Δείτε τη λίστα)   ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές επιχειρήσεις καθώς και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για το πώς θα λειτουργήσουν τα Γυμναστήρια από τις 29 Ιουνίου.  Στο 13% ο ΦΠΑ στα Μέσα Μεταφοράς-Μείωση ύφεσης το 2020, ισχυρή ανάκαμψη το 2021-Στο επίκεντρο ο εργαζόμενος ανακοίνωσαν οι υπουργοί εξειδικεύοντας τα μέτρα, για ολοκληρωμένο, σαφές σχέδιο για τον Τουρισμό με το «Restart Tourism», μίλησε ο υπουργός Τουρισμού, ενώ ο πρωθυπουργός με το μήνυμά του ήταν σαφής: Επανεκκίνηση του τουρισμού, ενίσχυση της εργασίας και της οικονομίας με €24 δισ. 
Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, άνοιξαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια (η Γ΄ Λυκείου άνοιξε στις 11/5).  Από τη Δευτέρα 18/5 άνοιξαν και τα εμπορικά κέντρα (τα mall), τα ινστιτούτα αισθητικής και διαιτολογίας, τα ζωολογικά πάρκα, οι βοτανικοί κήποι, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης σκύλων.   Οι καυτές θερμοκρασίες επέβαλαν με τη σύμφωνη γνώμη των επιδημιολόγων το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών από το Σάββατο 16/5. Από τη Δευτέρα 11/5 συνεχίστηκε η νέα κανονικότητα με το άνοιγμα του υπόλοιπου λιανεμπορίου στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών. Τα χαρακτηριστικά είναι: Γάντια, μάσκες, κοινωνική απόσταση 2 μέτρων, συνεχές καλό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συνωστισμού και προσοχή στις ευάλωτες ομάδεςΣτις 15 Ιουνίου θα αρχίσουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις και δεν θα γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις. Τις διαστάσεις της νέας κανονικότητας έδωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης  τονίζοντας ότι «επιστρέφουμε και μένουμε ασφαλείς». Στη συνέχεια οι υφυπουργοί εξειδίκευσαν τη διαδικασία. Στο 1520 οι καταγγελίες για παρανομίες και στο 11185 πληροφορίες για τις μετακινήσεις μας.

Οδηγίες δημόσιας υγείας από τον πρωθυπουργό

«Τηρούμε ευλαβικά την υγιεινή των χεριών, κρατάμε αποστάσεις και κάνουμε χρήση μάσκας, είτε μίας χρήσης, είτε πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη). Για να είναι όμως αποτελεσματική η μάσκα, πρέπει να τη χρησιμοποιούμε σωστά. Ακολουθούμε τις οδηγίες, μένουμε ασφαλείς», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ιστοσελίδα του στο Facebook.

Άνοιξαν βιβλιοπωλεία, καταστήματα με περιφερειακά υπολογιστών, ανθοπωλεία, κομμωτήρια, κουρεία, κατστήματα αθλητικών, καταστήματα οπτικών και βαρηκοΐας, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και ασανσέρ, και επιπλέον για τους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Επίσης, δόθηκε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

-Οι θέσεις εργασίας πρέπει να έχουν 2 μέτρα απόσταση τουλάχιστον μεταξύ τους ενώ η χρήση μάσκας για τους υπαλλήλους είναι υποχρεωτική, ενώ όσον αφορά τη χρήση μάσκας το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα τροφίμων.

-Σε κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου 20 τετραγωνικών μέτρων  επιτρέπεται η παρουσία συνολικά 4 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού. Τηρείται η απόσταση 2 μέτρων από κάθε άτομο. Σε ασανσέρ επιτρέπεται η κάλυψη του 40%.

-Στις εκκλησίες  οι πιστοί άρχισαν να συμμετέχουν από τις 17 Μαΐου στη θεία λειτουργία με κανόνες.

Mε ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας παρατείνεται η ισχύς των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων μέχρι και την 9/7/2020.

Όπως έκανε γνωστό μέσω άτυπης ενημέρωσης το υπουργείο, οι αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη ΚΥΑ κινούνται στη γενικότερη λογική της σταδιακής και προσεκτικής αποκλιμάκωσης των μέτρων και αφορούν δύο σημεία: α) η αναλογία ατόμων/επιφάνειας διαμορφώνεται στο ένα άτομο ανά πέντε τ.μ. (από ένα άτομο ανά δέκα τ.μ. που ίσχυε μέχρι πρότινος) και β) για τους χώρους λατρείας πέραν των 500 τ.μ. το ανώτατο όριο ατόμων είναι 100.
Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας 200 τ.μ. θα μπορούν να παρευρίσκονται έως 40 άτομα ενώ σε έναν χώρο 500 τ.μ. ή 1.500 τ.μ. θα μπορούν να παρευρίσκονται έως 100 άτομα.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν όλες οι γνωστές προφυλάξεις που ισχύουν ήδη, δηλαδή, μεταξύ άλλων, 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων, σύσταση για τη χρήση μάσκας και φυσικός αερισμός του χώρου.

Στις 15 Ιουνίου θα αρχίσουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις και δεν θα γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας.

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις αρχίζουν στις 15 Ιουνίου ενώ δεν θα γίνουν προαγωγικές εξετάσεις. Εκ περιτροπής λειτουργία με μισούς μαθητές ανά τάξη.

– Τα ΚΑΠΗ θα παραμείνουν κλειστά.

-Δεν θα ανοίξουν ακόμη τα κλειστά γυμναστήρια και οι παιδικές χαρές.

-Σύσταση τηλεργασίας όπου είναι εφικτό.

-Προκρίνεται η χρήση ΙΧ αντί ΜΜΜ

Περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ, λεωφορεία και τραμ.

Προσέλευση των Δημοσίων υπαλλήλων σε 3 φάσεις, στις 7, 8, και 9 το πρωί.

-Παραμένει η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς που έχουν παιδιά έως 12 ετών.

-Ενθαρρύνεται η χρήση του gov.gr

Παρατείνεται για τρεις μήνες ο νόμος για την α’ κατοικία-Στοχευμένες παρεμβάσεις για τουρισμό, μεταφορές (video)

Παρατείνεται για τρεις μήνες ο νόμος για την πρώτη κατοικία προκειμένου να υπάρξει μαι δεύτερη ευκαιρία για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

  1. Στο covid19.gov.gr μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα πάντα γύρω από τον κορονοϊό.

2. Αριθμός βοήθειας για ψυχοσωματική στήριξη ο 10306

    3. Ο παγκόσμιος χάρτης του κορονοϊού

    4. Χρήσιμες συμβουλές έχει δώσει ο λοιμωξιολόγος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

 

Μοιράσου το άρθρο: