«Δεν είναι μπλόφα της Τουρκίας οι ενέργειές της στην περιοχή», ανέφερε ο Μάνος Καραγιάννης αναπληρωτής καθηγητής βαλκανικών και ανατολικών σπουδών, μιλώντας για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», με τη συμμετοχή ειδικών για τα θέματα αυτά, αλλά και ανταποκριτών της ΕΡΤ.

Σε ανταπόκρισή της η Αριάνα Φερεντίνου από την Κωνσταντινούπολη, έκανε γνωστό ότι η Τουρκία υποστήριξε ότι η NAVTEX είναι απόλυτα νόμιμη, ενώ το σκάφος που θα επιχειρήσει να κάνει τις έρευνες, βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας. Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η περιοχή είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και θεωρεί τα όσα λέει η Ελλάδα ως μαξιμαλισμό. Στην Τουρκία έχει προγραμματιστεί υπό την προεδρία του Ερντογάν, συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Η Μανιάνα Καλογεράκη σε ανταπόκρισή της από την Κύπρο, ανέφερε ότι ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Γαλλία για συνάντηση με τον Εμ. Μακρόν.
Σε συνεδρίασή του το υπουργικό συμβούλιο, έκανε γνωστό ότι παρακολουθεί το θέμα, έχει κάνει επαφές με την Ελλάδα, αλλά και ευρωπαϊκούς εταίρους, με την κυπριακή πλευρά να αναφέρει ότι η Ε..Ε οφείλει να δείξει μία πιο σθεναρή στάση στο θέμα αυτό. Στη συνάντηση Αναστασιάδη – Μακρόν, την Πέμπτη 23/7 θα τεθεί και αυτό το θέμα.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Παππάς σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο η οπτική της γερμανικής πλευράς θα παρουσιαστεί στην κυβερνητική ενημέρωση που αναμένεται, όμως ήδη έχει εκφραστεί μέσω του Γερμανού ΥΠΕΞ που καλεί την Άγκυρα να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει τις προκλήσεις στην περιοχή. Η θέση αυτή παρουσιάστηκε σε γερμανικές εφημερίδες, ως «καθαρές κουβέντες».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Απόκης, σχολίασε πως η πάγια θέση των ΗΠΑ είναι παραπλήσια με αυτή της Γερμανίας, ενώ έντονες είναι οι συστάσεις προς την Τουρκία.

Ο Μάνος Καραγιάννης αναπληρωτής καθηγητής βαλκανικών και ανατολικών σπουδών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία έχει ξεφύγει από τα ευρωπαϊκά πλαίσια και χρειάζεται η Ελλάδα να οικοδομήσει μία πολιτική ανάσχεσης στον τομέα της στρατηγικής, με μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες και με τη διπλωματία.

Μιλώντας στην εκπομπή ο Στέλιος Φενέκος υποναύαρχος ΕΑ δήλωσε πως: «αν το σεισμογραφικό συνοδευτεί από πολεμικά πλοία και πραγματοποιήσει τις έρευνες, τότε πρόκειται για ενέργεια κλιμάκωσης από την τουρκική πλευρά, αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί γιατί αν κάνει έρευνες χρησιμοποιεί κάποια καλώδια μήκους 4-5 χιλιομέτρων που γίνονται αντιληπτά». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι 24 Αυγούστου δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα, συν ότι υπάρχουν φιλοτουρκικές τάσεις στο εσωτερικό του.

Από την πλευρά του ο Μιχαήλ Αμύγδαλος αντιδήμαρχος Μεγίστης (Καστελλόριζου) επεσήμανε ότι την Τρίτη 21/7 σημειώθηκαν αρκετές υπερπτήσεις, ενώ την Τετάρτη 22/7 η κατάσταση ήταν πολύ πιο ήσυχη. Ως προς τις επιπτώσεις στον τουρισμό, υπήρξαν ακυρώσεις στις κρατήσεις της τάξης του 20% – 30%, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: