Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου – Νετανιάχου για τον EastMed

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, είχε το απόγευμα της Παρασκευής 3/1, τηλεφωνική συνομιλία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την λύπη του για την ματαίωση της συνάντησής τους, η οποία είχε ως αιτία τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την εσπευσμένη αναχώρησή του για το Ισραήλ.

Κατά την επικοινωνία τους οι κ. Νετανιάχου και Παυλόπουλος συμφώνησαν ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ έχουν φθάσει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, αλλά, επιπλέον όμως ενισχύθηκαν δια της υπογραφής της Συμφωνίας Συνεργασίας, η οποία αφορά το μεγαλόπνοο πλαίσιο συνεργασίας, σε ενεργειακό επίπεδο, για την δημιουργία του αγωγού EastMed, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Ένα πλαίσιο το οποίο έχει τόσο μεγαλύτερη «προστιθέμενη» αξία, όσο οι γεωστρατηγικές του προεκτάσεις συμβάλλουν καθοριστικώς και στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Η τριμερής αυτή Συμφωνία αποτελεί ένα πραγματικό ορόσημο διεθνούς ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή μας αλλά και ένα υπόδειγμα τέτοιας συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο. Και τούτο, διότι από την μια πλευρά συνιστά παράδειγμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, δοθέντος ότι ακολουθεί κατά γράμμα τους κανόνες του, ιδίως δε τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982.

Και, από την άλλη πλευρά, σηματοδοτεί μια ανοιχτή, με όλη την σημασία του όρου, συνεργασία. Με την έννοια ότι όχι μόνο δεν αποκλείει άλλα Κράτη να συμπράξουν εν προκειμένω αλλά, όλως αντιθέτως, τα καλεί να προσέλθουν προς την ίδια κατεύθυνση, βεβαίως υπό τον απαράβατο όρο του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, άρα και του Δικαίου της Θάλασσας. Αυτό το μήνυμα απευθύνεται κατ’ εξοχήν προς την Τουρκία, αφού Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ όχι μόνο δεν αποκλείουν την Τουρκία από την συνεργασία μας αυτή αλλά την προκαλούν να συμπράξει ενεργώς. Υπ’ αυτό το πνεύμα, και εφόσον βεβαίως σέβεται, στο ακέραιο, το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Δυστυχώς, ως τώρα η Τουρκία δεν δείχνει στοιχειώδη σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως προς το Δίκαιο της Θάλασσας και δικαίως απομονώνεται διεθνώς, ολοένα και περισσότερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο παραβιάζει, από πλευράς διαδικασίας και ουσίας, τόσο κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας, ώστε, κατά γενική ομολογία στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι θεσμικώς διάτρητο και ανυπόστατο και δεν παράγει, κατ’ ουδένα τρόπο, έννομα αποτελέσματα. Με απλές λέξεις, για την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κείμενο αυτό δεν υφίσταται στο πεδίο του Διεθνούς Δικαίου. Και η μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ Συμφωνία για τον αγωγό EastMed αποτελεί ηχηρή απάντηση ως προς το ανυπόστατο του κειμένου τούτου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Νετανιάχου για την όλη συνεργασία της Ελλάδας με το Κράτος του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι η προγραμματισμένη για το μεσημέρι συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ ακυρώθηκε λόγω της εσπευσμένης αναχώρησης του κ. Νετανιάχου στο Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος