(AP Photo/Petros Giannakouris)

Tις επόμενες κινήσεις στη στρατηγική σκακιέρα σχεδιάζουν Μαξίμου και Πειραιώς, την επομένη κιόλας της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ελληνική έκδοση του Economist και κυκλοφορεί την Κυριακή με τη Real News ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνει απολογισμό πεπραγμένων και οριοθετεί τους στόχους της κυβέρνησης για το 2019, προτάσσοντας παρεμβάσεις υπέρ των πολλών. Ο Economist φιλοξενεί και άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θέτει «ως μείζον στοίχημα η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα γυρίσει την πλάτη στο λαϊκισμό».


Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε την Ελλάδα των πολλών

«Είμαι πεπεισμένος ότι το 2019 θα είναι μια ιστορική χρονιά, όχι μόνο γιατί συμβολίζει το τέλος της Ελλάδας της κρίσης, αλλά και γιατί θα σημάνει την αφετηρία μιας νέας Ελλάδας, της Ελλάδας των ανθρώπων της, της Ελλάδας των πολλών». Αυτό υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ελληνική έκδοση του Economist.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «υπάρχει όμως ξανά προοπτική. Η χώρα βρίσκει ξανά βηματισμό, η κανονικότητα έχει επιστρέψει και η κοινωνία έχει λόγο να αισιοδοξεί ξανά».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι στην Ελλάδα, «μια προοδευτική κυβέρνηση, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, να αποκαταστήσει αδικίες έναντι των πολλών, να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

Και πρόσφατα, έβαλε τέλος σε μια διένεξη σχεδόν 30 ετών, με τους βόρειους γείτονες μας, η οποία αποτέλεσε διαχρονικά τροφή για τον εθνικισμό και την ακροδεξιά και στις δύο πλευρές των συνόρων».

«Δομικό στοιχείο της δικής μας στρατηγικής είναι η αναδιανομή», αναφέρει ακόμη ο κ. Τσίπρας, και εξηγεί: «Κάτι που επιτυγχάνεται με στοχευμένες παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας. Από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και φυσικά την αύξηση των μισθών».

Την ίδια ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η κύρωση της συμφωνίας άνοιξε ουσιαστικά την αυλαία της προεκλογικής περιόδου και θεωρούν ως πιθανότερο μήνα εκλογών τον Μάιο.

ΝΔ

Στην ΝΔ θέτουν θέμα κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης μετά την καταγραφή, όπως σημειώνουν, δύο ευκαιριακών πλειοψηφιών στη Βουλή, μία στην κύρωση της συμφωνίας και μία στη ψήφο εμπιστοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ ετοιμάζεται να επαναφέρει σε πρώτο πλάνο στην πολιτική συζήτηση, τον προγραμματικό της λόγο και τις προτάσεις της για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Μέσα στο Φεβρουάριο θα δημοσιοποιήσει την πρόταση της για τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, ενώ προετοιμάζεται σταδιακά να ανακοινώσει ονόματα υποψηφίων βουλευτών, αρχής γενομένης με τα πρόσωπα εκείνα που σήμερα κατέχουν κομματικές θέσεις κ επιθυμούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές, στοιχείο που θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε ανασχηματισμό στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, ο οποίος ουσιαστικά θα είναι εκλογικός.

Σε άρθρο του στο περιοδικό Economist με τίτλο «Πολιτική αλλαγή για μια καλύτερη ζωή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «μετά από 8 χρόνια κρίσης η Ελλάδα δεν έχει γυρίσει ακόμα σελίδα, μια και όπως τονίζει η εμπιστοσύνη των αγορών δεν έχει αποκατασταθεί, η ποιότητα των θεσμών έχει υποβαθμιστεί και η οικονομία σημειώνει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερους των εκτιμήσεων.

Πηγή:ΕΡΤ,Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος, Γιάννης Τρουπής- ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: