Τη στρατηγική της έντασης συνεχίζει η Άγκυρα, με αιχμή την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Μία ημέρα μετά τη δήλωση Ακάρ ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην περιοχή, τη σκυτάλη πήρε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, ο οποίος είπε ότι «οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα». Επιστολές προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί απέστειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία εκφράζει την ετοιμότητά του να συμβάλλει σε μία νέα προσπάθεια επανεκκίνησης των συνομιλιών.

«Οι κάθε μορφής αμφισβητήσεις που εγείρει η Τουρκία είναι αβάσιμες και αυθαίρετες», διαμήνυσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Νάξο, όπου παρέστη στα αποκαλυπτήρια του μνημείου του «Σμυριδ εργάτη», και κάλεσε για ακόμη μία φορά τη γείτονα να σέβεται τα σύνορα και την ΑΟΖ της χώρας μας.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, ανέφερε σήμερα πως οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν και με 4ο σκάφος γεώτρησης, λέγοντας ότι η χώρα του θα προωθήσει τα συμφεροντά της και θα προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Δεν θα ανεχθούμε την οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και οι όποιες μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες σε κανένα επίπεδο», τονίζει σε συνέντευξή του στη Realnews ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως σημειώνει, η Τουρκία υιοθετεί μια προκλητική συμπεριφορά που αψηφά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας. Η στάση της αυτή αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: