Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ υπό τη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας (video)

Array

Σε όλους τους τόνους και κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων διπλωματικών μέσων η Αθήνα στοχεύει στη διεθνοποίηση της εμπρηστικής ρητορικής και της παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας. Το ενδιαφέρον στρέφεται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, στο περιθώριο της οποίας, αύριο το απόγευμα στις 4.30 θα γίνει η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από πρόσκληση της τουρκικής πλευράς. Στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών που επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο Τούρκος Πρόεδρος, πριν αναχωρήσει για τη βρετανική πρωτεύουσα, θα είναι παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Μιλώντας σε στενό του συνεργάτη αμέσως μετά την ανακοίνωση της συνάντησης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα θέσει στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. “Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες”.
Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες: “Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας”, τόνισαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις.
Επίσης, στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν χθες στη διάσκεψη για το κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις της υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο, όπου σήμερα και αύριο (3 και 4 Δεκεμβρίου) θα λάβει μέρος στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να ενημερώσει τα μέλη της συμμαχίας για τις εξελίξεις μετά το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Θα επιμείνει μάλιστα στην άποψη ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταματήσει την τακτική των ίσων αποστάσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης στις 12.00, ώρα Ελλάδας, συναντήθηκε διεθνείς επενδυτές.

Στις 19.15, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει η Βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Buckingham Palace, ενώ στις 21:30, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα παρακαθίσουν σε δείπνο στην πρωθυπουργική κατοικία (Downing Street) που παραθέτει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Αύριο στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή άλλων χωρών οι οποίες συνεισφέρουν οικονομικά αναλογικά με το ΑΕΠ τους και στο οποίο θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις χώρες αυτές και είναι μία καλή ευκαιρία να υπάρξει μία αρχική πρώτη επαφή των δύο ανδρών πριν από το ραντεβού τους στις 7 Ιανουαρίου.

Ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά από την ομιλία του στο συνέριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου. Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για την τουρκική προκλητικότητα, αναφέρθηκε και στο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

«Προκλητική ενέργεια που δεν είναι χρήσιμη» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβυης.

«Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική», αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απέρριψε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας για την χάραξη θαλασσίων συνόρων, την οποία συνομολόγησε με την Λιβύη και η οποία επιτρέπει στην Αγκυρα θα εγκαθιδρύσει δικαιώματα επί τεραστίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα, θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους», προειδοποίησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ερντογάν.

«Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέτρα, εμείς επίσης έχουν το δικαίωμα να λάβουμε. Θα κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα, αλλά επίσης από την Αίγυπτο και την κυπριακή κυβέρνηση, για την αποτυχία της τουρκο-λιβυκής θαλάσσιας συμφωνίας «δεν θα έχουν καμία συνέπεια, διότι έχουμε συνομολογήσει γραπτή συμφωνία με την Λιβύη».

«Η Τουρκία δεν θα συζητήσει γύρω από ένα τραπέζι, με άλλες χώρες, για τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε ο Ερντογάν.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (video)
ΝΑΤΟ: Κρίσιμη σύνοδος κορυφής-Προβληματισμός για τη στάση της Τουρκίας (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος