Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το “αντικαπνιστικό νομοσχέδιο” που περιλαμβάνει μέτρα για τον  Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, το ΕΚΑΒ και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Τις ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜεΡΑ25, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Ελληνική Λύση καταψήφισε.

Η εφαρμογή νέων αυστηρότερων διατάξεων για το κάπνισμα είναι πλέον γεγονός με την ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή. Πλέον, τα πρόστιμα θα επιβάλλουν οι ένστολοι και το ύψος τους πολλαπλασιάζεται και μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 500 ευρώ σε ιδιώτες και τα 10.000 σε καταστηματάρχες που δεν τηρούν το νόμο.

Η απαγόρευση του καπνίσματος έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης να δηλώνει: «Να κόψουμε και το χοιρινό και τα παϊδάκια που κάνουν κακό στην καρδιά».

Ο βουλευτής της ΝΔ Χριστόδουλος Στεφανάδης είπε: «Αν ρωτήσαμε την άποψη των καταστηματαρχών, με την εφαρμογή του νόμου προστατεύεται και ο αθέμιτος ανταγωνισμός».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, όλο και περισσότεροι Έλληνες διακόπτουν το τσιγάρο αλλά όσοι καπνίζουν το κάνουν παντού.

«Ενθαρρυντική η μείωση στα ποσοστά που φθάνει το Μ.Ο. των ευρωπαϊκών χωρών…θλιβερό ρεκόρ η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα».

Ο Παναγιώτης Μπεχράκης επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τονίζει ότι το «95% των Ελλήνων εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα».

Το ποσοστό των καπνιστών στον πληθυσμό, το Μάιο του 2019 που έγινε η έρευνα, ανέρχεται στο
-27,5% στο γενικό πληθυσμό, το 17,9% είναι συστηματικοί καπνιστές, ενώ το 9,6% είναι περιστασιακοί, δηλαδή καπνίζουν λιγότερα από 7 τσιγάρα την εβδομάδα.

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας τονίζει: «Καλούμε όλους τους πολίτες να μη γίνουν θύματα του νόμου αλλά να απαλλαγούν από τη συνήθεια».

Η ίδια έρευνα δείχνει μείωση του καπνίσματος στους εφήβους.

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Μοιράσου το άρθρο: