Συνεχίζονται οι επαφές του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε λίγη ώρα αναμένεται η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο με σημείο αιχμής το μεταναστευτικό και την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Την ίδια ώρα συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ αναζητούν χρόνο για να πραγματοποιηθεί σήμερα η συνάντηση με τον πρωθυπουργό που ακυρώθηκε χθες μετά τις αιφνίδιες πολιτικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον πρόεδρο Τραμπ να βρίσκεται αντιμέτωπος με το ερώτημα της παραπομπής και πιθανής καθαίρεσης.
Αναζητείται νέα ώρα και ακούγεται η 4η απογευματινή τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδος.​

Συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου ζήτησαν από την ελληνική αντιπροσωπεία συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα μπορεί ο έλληνας πρωθυπουργός να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ εντός της Τετάρτης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Μητσοτάκης άφησε κενό στο προγραμμά του ένα δίωρο 11-1 το βράδυ ώρα Ελλάδας πριν πάει στην Αστόρια για να συναντήσει εκπροσώπους της ομογένειας.

Στις 17.00 το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν

Πριν από το επίσημο τετ α τετ ο πρωθυπουργός έδειξε τις προθέσεις του σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις , μια και κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση του International Advisory Board του Atlantic Council ρωτήθηκε για τις προτεραιότητες της κυβερνησής αναφορικά και με την γειτονική χώρα.

“Θέλουμε πάντα να συνομιλούμε με την Τουρκία, αλλά πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις” ήταν η φράση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε περίοδο αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για θέματα που έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως το μεταναστευτικό, και ζητείται από την Τουρκία η εφαρμογή της συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ του διαλόγου, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί μια επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων, θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού πάντως θα ολοκληρωθεί κανονικά το βράδυ της Τετάρτης με την ομιλία του στις 02.30 (19:30 τοπική ώρα), σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Επαφές για προσέλκυση επενδύσεων

Χθες ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών και συναντήσεων πάντα για την προώθηση των στόχων της επίσκεψης, που είναι η προβολή της νέας εικόνας της χώρας και η προσέλκυση διεθνών επενδυτών αλλά και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της χώρας.

Ο πρωθυπουργός παρέστη στην εκδήλωση της Goldman Sachs όπου συμμετείχαν περί τους 30 μεγάλους επιχειρηματίες. Η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από τις τράπεζες και τις προοπτικές του. Ενδιαφέρον υπήρξε και για τις αποκρατικοποιήσεις στα ΕΛΠΕ και στην ενέργεια ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ που προωθεί πιο επιθετικά η ελληνική κυβέρνηση ενώ συζητήθηκε και το δημοσιονομικό περιθώριο και η χρησιμοποίησή του.

Διμερείς συναντήσεις

Την πρώτη του συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός και με τον Ζόραν Ζάεφ. Η συζήτηση όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ήταν σε καλό κλίμα. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά εφόσον ισχύει θα την εφαρμόσει. Η ελληνική πλευρά έθεσε κυρίως το θέμα για τις εμπορικές ονομασίες.

Κατά τη συνάντηση με τον ομόλογό του της Αυστραλίας. Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε πρόσκληση και ήδη προγραμματίζεται επίσκεψή του στην Αυστραλία στις αρχές του επόμενου χρόνου. Οι Αυστραλοί έδειξαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Αρμενίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι θα προχωρήσει στην αναγνώριση της Βόρειας Μακεδονίας με το νέο συνταγματικό της όνομα.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τρουπής

Σχετική είδηση:ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Τράμπ

Μοιράσου το άρθρο: