Το χρονικό μέχρι την έξοδο από τα μνημόνια (video)

Η σκληρή οκτάχρονη πορεία από το Καστελόριζο το 2010, έως την έξοδο από τα προγράμματα. Οι δυσκολίες, ο κοινωνικός αναβρασμός, η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, η λήξη του τρίτου μνημονίου.

Στις 23 Απριλίου του 2010 ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνει από το Καστελόριζο ότι ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Οι δανειστές με την εφαρμογή των μνημονίων ζητάνε από την Αθήνα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τον Μάιου του ίδιου έτους, το Eurogroup μετά από αίτημα της Αθήνας συμφωνεί να παράσχει διμερή δάνεια ύψους μέχρι και 80 δισ.

Στις 27 Οκτωβρίου του 2011 η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε θα αποφασίσει πρόσθετο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ. Με βάση την συμφωνία οι ιδιώτες θα αποδεχτούν σε εθελοντική βάση, μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν κατά 50%. Η συμφωνία θα συνοδεύεται από πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με διάρκεια μέχρι το 2021.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκει τη χώρα σε αναβρασμό, με αποκορύφωμα την ματαίωση της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο Γ. Παπανδρέου αποκαλύπτει τα σχέδια του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Οι αντιδράσεις πολλές μέσα και έξω και ειδικά από το ευρωπαϊκό διευθυντήριο όπου Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπαρόζο καλούν τον Παπανδρέου στις Κάννες το Νοέμβριο του 2011 και εκφράζουν με έντονο τρόπο την αντίθεση τους στη ιδέα για δημοψήφισμα. Με το δημοψήφισμα διαφωνεί και ο Β. Βενιζέλος. Ο Παπανδρέου αποσύρει την πρόταση και παραιτείται από την πρωθυπουργία.

Το δεύτερο μνημόνιο που συζητήθηκε στη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου του 2012 ψηφίζεται από την κυβέρνηση Παπαδήμου που στηρίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Η Αθήνα σείεται από τις διαδηλώσεις.

Στις 11 Απριλίου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ανακοινώνει εκλογές, στις 6 Μαϊου του 2012. Ριζική η αλλαγή του πολιτικού τοπίου. Σχηματίζεται κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και αξιωματική αντιπολίτευση το ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 κινείται στη ίδια λογική, αυτή των περικοπών.

Τον Ιούνιο του 2013 θα γραφτεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των ελληνικών ΜΜΕ. Η κυβέρνηση Σαμαρά βάζει λουκέτο στην ΕΡΤ. Με την απόφαση διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη και λίγο αργότερα αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με 36,34% και σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛ.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καταλήγουν σχεδόν πάντα σε αδιέξοδο, με αποκορύφωμα το εκβιαστικό τελεσίγραφο των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 25 Ιουνίου του 2015: «Η σκληρά μέτρα ή GREXIT».

Στις 5 Ιουλίου η κυβέρνηση προσφεύγει σε δημοψήφισμα. Ο λαός θα πει όχι στις προτάσεις των δανειστών. Τα capital controls μπαίνουν στη ζωή του Έλληνα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Στις 6 Ιουλίου 2015 παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και αντικαθίσταται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η κυβέρνηση, συνέχισε τις συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα που κατέληξαν και στις 13 Ιουλίου -μετά από έναν μαραθώνιο 17 ωρών- θα επιτευχθεί συμφωνία. Η συμφωνία ψηφίζεται τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου του 2015 από 222 βουλευτές, αλλά με πολλές απώλειες για τον κυβερνητικό σχηματισμό. Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στις 20 Αυγούστου προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 35,46% και σχηματίζει κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση συνέχισε τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Η είδηση της οριστικής λήξης του ελληνικού προγράμματος στήριξης στις 20 Αυγούστου έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ΜΜΕ.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος